[Nummer 3]
Van de redactie
Een werk kan slechts modern worden als het eerst postmodern is. Zo begrepen is het postmodernisme niet het modernisme op zijn laatste benen, maar in de wieg, en daar komt het niet uit.
Jean-François Lyotard
Sinds de aanslagen op de Twin Towers heet het postmodernisme voorgoed voorbij te zijn. Volgens veel westerse commentatoren leven we vandaag de dag in een ‘postpostmodern’ of ‘laatpostmodern’ tijdvak. Maar hoewel het postmodernisme inderdaad op zijn retour lijkt te zijn, moeten we misschien eerder spreken van een soort tussenfase. Veronderstelt het ‘post’ in ‘postpostmodern’ niet juist een dialectiek waarbij postmoderne inzichten tegelijk omarmd en verworpen worden? In het door hen samengestelde en ingeleide dossier ‘After postmodernism’ leggen Arnoud van Adrichem, Erik Spinoy en Bart Vervaeck deze en andere kwesties voor aan schrijvers en wetenschappers.
Johanna De Coux opent het dossier met een essay over het genre van de autofictie. Steven Stroobants richt zich in zijn bijdrage op de historische roman. Voorts reflecteert Lucas Hüsgen kritisch op het postmoderne begrippenapparaat in relatie tot zijn eigen werk. Sven Vitse bespeurt nazaten van het postmoderne nihilisme in het proza van de Duitse schrijfster Juli Zeh. Jaap Goedegebuure onderzoekt het cultuurkritische gehalte van het werk van Arnon Grunberg. Paul Bogaert toont ons 26 momentopnamen van moderne, postmoderne en postpostmoderne evenementen. Hans Bertens brengt de Engelstalige (post)postmoderne literatuur in kaart en zoomt in op romans van Jonathan Safran Foer, Philip Roth en Michael Chabon. Erik Spinoy besluit met een doorwrocht betoog over filosofie en politiek na het postmodernisme. Het beeldend werk in dit dossier is van de hand van Fahrettin Örenli.
Buiten het dossier: gedichten van B. Zwaal en de derde aflevering van Marc Kregtings koffiefeuilleton ‘Koffie: de bijsluiter’.
Tot slot nog een huishoudelijke mededeling. Tot ons genoegen komt Frank Keizer de redactie als vaste medewerker versterken.
NB: Op www.literairtijdschriftparmentier.nl treft u een interview van Arnoud van Adrichem met Thomas Vaessens over diens geruchtmakende studie De revanche van de roman.