Laagwater
Marco Entrop
Drie en dertig
De literatuur over de schilder, schrijver, dichter en architect Theo van Doesburg (1883-1931) neemt onderhand aardig wat ruimte in op de boekenplank. En dan heb ik het alleen nog maar over de in boekvorm verschenen publicaties. De bibliografie in de onlangs uitgekomen Oeuvrecatalogus vermeldt ook nog eens enige honderden artikelen over hem, allemaal keurig chronologisch gerangschikt. Kortom, aan belangstelling voor het leven en werk van Van Doesburg heeft het, zeker de afgelopen jaren, niet ontbroken.
De eerste, geheel aan Van Doesburg gewijde publicatie verscheen eind 1968, ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven. Deze catalogus was jarenlang een veel geraadpleegde bron binnen de Van Doesburg-kunde, en bovendien lange tijd de enige die ruimschoots biografische informatie bevatte. Maar hij was ook de bron van een vergissing, die, doordat sommige auteurs haar klakkeloos overschreven (en andere haar weer van hen), een eigen leven is gaan leiden. Het gaat weliswaar om een detail, maar ook weer niet om een onbetekenend detail: zijn geboortedatum. Over Van Doesburg mag dan inmiddels nog zo veel bekend zijn, met die datum blijft men hannesen, zelfs in zeer recente publicaties.
‘Theo van Doesburg,’ schrijft Jean Leering in de inleiding van de Eindhovense catalogus, ‘werd op 3 augustus 1883 geboren te Utrecht.’ Een onnauwkeurigheid, een slip of the pen of een ordinaire zetfour? In werkelijkheid kwam de kunstenaar op 30 augustus 1883 ter wereld, bijna vier weken later. Bij de herdruk van deze inleiding, in de ‘documentaire’ die Evert van Straaten in 1983 samenstelde op basis van materiaal uit Van Doesburgs nalatenschap, is deze fout stilzwijgend verbeterd. Maar toen had een aantal Van Doesburg-vorsers zich al vergaloppeerd. Met voorop K. Schippers, in zijn boek Holland Dada (1974). In de bibliografie is de gewraakte tentoonstellingscatalogus opgenomen, waaraan hij het gegeven ongetwijfeld heeft ontleend. Ook iemand als Carel Blotkamp, toch een kenner bij uitstek van De Stijl, gaat niet vrijuit. In het door hem geschreven profiel van Van Doesburg in De beginjaren van De Stijl, 1917-1922 vermeldt hij de verkeerde geboortedatum. Deze studie verscheen in 1982, beleefde zelfs een paar herdrukken en werd vertaald in het Engels en het Italiaans. Toch is die datum nooit gecorrigeerd. Nog in 1997 presteerden Siem Bakker en Emy