Maurits Verhoeff
W.E.G. met Elsschot
Met paginagrote advertenties in De Standaard en De Morgen is afgelopen mei, onder de kop ‘Waar een wil is, is een W.E.G.’, de oprichting wereldkundig gemaakt van het Willem Elsschot Genootschap. Doel van het genootschap is, aldus de initiatiefnemers, ‘de studie van de persoon Alfons de Ridder en het werk van de auteur Willem Elsschot, het ontsluiten van het literair en zakelijk archief en de bekendmaking van zijn werk’. Zo zal het genootschap nauw betrokken worden bij het verschijnen, vanaf volgend jaar, van Elsschots Volledig Werk.
Het had trouwens maar weinig gescheeld of die ontsluiting van Elsschots archief was onlangs op minder aangename wijze verlopen. Drie kleinzonen van Willem Elsschot wilden begin dit jaar manuscripten en drukproeven van hun grootvader laten veilen. Zij hadden echter buiten hun tante Ida de Ridder gerekend, die onvervaard naar de rechter stapte met een brief van haar vader waarin hij schreef dat zijn nalatenschap ondergebracht diende te worden bij het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven te Antwerpen. Hoewel de brief niet als juridisch geldig kon worden beschouwd, gaf de rechter haar gelijk. Wanneer het archief overgedragen zal worden, is nog niet bekend, maar het nieuwe genootschap zal zeker de vinger aan de pols houden.
Het Willem Elsschot Genootschap is overigens niet het eerste met deze naam. Van 1982 tot 1991 was onder dezelfde naam een gezelschap actief dat zich concentreerde op de zakelijke arbeid van Alfons de Ridder. Zo kwam dit genootschap op het spoor van
Willem Elsschot, getekend door Wilfried Pas
Vincent van Dieren, de drukker van onder meer
Juweelenstoet, een van de uitgaven van reclameman De Ridder. Zes jaar na de opheffing werd het archief van deze club te koop aangeboden door een Antwerps antiquariaat.
Het bestuur van het nieuwe Willem Elsschot Genootschap bestaat uit Cyriel van Tilborgh (voorzitter), Vic van de Reijt (vicevoorzitter), Wieneke 't Hoen, Walter Mees en, namens de familie, kleinzoon Jan Maniewski, beter bekend als Tsjip.
Komend najaar zal onder auspiciën van het genootschap de onlangs tetuggevonden briefwisseling tussen Elsschot en zijn Nederlandse bewonderaar Jan C. Villerius verschijnen. Bij dit boek hoort een cd met opnamen van Elsschot die in 1957 voordraagt in De Bijenkorf te Rotterdam.
Naast deze uitgave ontvangen leden van het genootschap de Brieven van Elsschot met een speciale, door Wilfried Pas ontworpen stofomslag, en Ida de Ridders Willem Elsschot, mijn vader, eveneens met een omslag van Wilfried Pas.
Inlichtingen zijn te verkrijgen op telefoonnummer +32(0)3 491.94.18. Op Internet: www.weg.be; e-mail: info@weg.be.