Woord vooraf
Twee historische en drie taalkundige artikelen vormen de hoofdmoot van dit ‘varia’-nummer van OSO. Ruud Beeldsnijder verschaft ons een beeld van het leven van twee groepen in het Suriname van de achttiende eeuw die meestal onderbelicht blijven: de vrije negers en de arme blanken. Just Wekker laat ons zien op welke wijze er ‘gegoocheld’ is en wordt met de aantallen van de plantages in Suriname en geeft aan op welke wijze er betrouwbaarder cijfers kunnen worden verkregen. De taalkundige artikelen gaan niet over taal alleen, maar ook over cultuur. Ingrid van Trier-Guicherit beschouwt een achttiende-eeuws leerboekje Sranan uit cultuurhistorisch perspectief. Hein Eersel gaat in zijn bijdrage over Sranan bijbelvertalingen onder meer in op de vaak heftige discussies die moderniseringen van bijbelvertalingen oproepen. Hein Vruggink besteedt in zijn artikel over verjavaanste plaatsnamen aandacht aan de doorwerking van het basa-ngoko-onderscheid in dit deel van de woordenschat.
Voorts vindt men in dit nummer het vierde deel van het Overzicht van Suriname-collecties, gewijd aan de in Suriname aanwezige collecties en aan het archief van de Bruder-Unität (Evangelische Broedergemeente) te Herrnhut. Het heeft de samenstellers (redactieleden van OSO) veel inspanning gekost om de gegevens voor dit deel te bij elkaar te brengen. De (rest van de) redactie is hen er zeer dankbaar voor. De rubrieken Recensies en Berichten sluiten dit nummer af.
De rubriek Recente publikaties ontbreekt deze keer. De redactie is van oordeel dat de rubriek, door zijn steeds toenemende omvang, zijn doel voorbij begint te schieten. Nu de Caraïbische Afdeling van het KITLV in de Caribbean Studies jaarlijks een volledig overzicht van publikaties over Suriname publiceert, kan de geïnteresseerde surinamist zich langs die weg informeren. In OSO zullen we, te beginnen met 10.2, jaarlijks wel een selectie uit alle titels publiceren.
Het I.B.S.-colloquium 1991 vindt dit jaar plaats op 5 oktober (zie Berichten). De bijdragen aan dit colloquium zullen worden gepubliceerd in OSO 11.1. In 10.2 willen we het 10-jarig bestaan van OSO bescheiden vieren door aandacht te besteden aan datgene waar de naam van ons tijdschrift naar verwijst: wooncultuur.
De redactie