Driekoningenavond
Ev. Grolle
‘If music be the food of love’. - Kunt u zich een Driekoningenavond indenken zonder muziek en liefde? Shakespeare kon het niet. In zijn dagen was Driekoningenavond de vrolijkste van heel het jaar. Het was de twaalfde avond na Kerstmis en zijn stuk voor zo'n gelegenheid nu een 357 jaar geleden, waar hij maar geen naam voor wist en het daarom maar kortweg ‘Twelfth Night’ noemde ‘or: What you will’, is in onze toneeltraditie onder de naam Driekoningenavond blijven voortleven.
Muziek en liefde werden op zo'n avond hoog gevierd en zo stemt Shakespeare zijn stuk met de eerste regel reeds dadelijk op dit thema: ‘If music be the food of love’, - zo muziek de liefde voedt, speel voort... Speels zal dit thema zich voortzetten als een canon, die wordt overgenomen door de ene scene van de andere, door het ene bedrijf van het andere, door de ene acteur van de andere. In een tuimelende polyfonie, met tal van variaties, maar steeds het ene en zelfde thema: liefde en muziek. Driekoningenavond is getoonzet toneel. Nog één stap verder en de opera buffa is geboren. Men moet veelzijdig zijn als Shakespeare om nimmer en onder geen enkele omstandigheid te vergeten, dat muziek niet altijd vrolijk hoeft te zijn en liefde niet altijd louter vreugde. Aan het einde van de avond zal de nar het stuk besluiten met het stereotiep refrein: ‘For the rain it raineth every day’.
Voor wie goed toeluistert is dit stuk Shakespeares ‘Singing in the rain’. Malvolio is daar om te bewijzen, dat niet iedere liefde op haar pootjes terecht komt en Orsino is daar om aan te tonen, dat een liefde, die nog heel geen schipbreuk heeft geleden, toch kan lijden aan een innerlijke, smartelijke onzekerheid, aan een verlangen, dat bij tijden aan de zwartste zwartgalligheid ten prooi is.
En de verwikkelingen rond de travesti van Viola zijn daar om de perikelen der liefde breed uit te meten. Maar wat doet dit alles? De wereld bestaat al, zo oud als zij is, bij regen en wind. ‘But that's all one, our play is done and we'll strive to please you every day’, zingt de nar tot besluit.
Laat ons van narren wijsheid leren.
De literaire geesten uit Shakespeares dagen moeten zich bij de voortgang van dit stuk wel bij de kop gegrepen hebben. Het begon zo literair, zo volkomen volgens de regels: een jongedame, van adellijken bloede, schoon van aanzien, tong en leest, ontkomt aan een schipbreuk op het Illyrische strand. Viola is haar naam en reeds bij zulk een naam voelt men zich op bekend terrein. De hertog van het land, de hooggeplaatste, luisterende naar de klassiek vertrouwde naam Orsino, heeft zich verliefd in de treurende gravin Olivia. Hoe gaarne zal de aangespoelde Viola zich in haar dienst begeven: Olivia toch treurt om haar overleden vader en broer en