beide voorgrondfiguren door op Venetië, die geheimzinnige plant, de blinkende wolken daarboven. Een schilderij waarin alles voltooid is, gereed, volmaakt, eeuwig. Naast Titiaan is het Tintoretto, die voor mij het hoogtepunt is. Ik zou moeilijk kunnen kiezen. Tintoretto is een heel ander schilder, minder harmonieus, spiritueler, plastischer ook. Geheimzinniger eigenlijk. Een man van een latere generatie, al onder het beslag van een meer geestelijke en barokke wereld. Zijn ‘Bewening van Christus’ is rust en beweging tegelijk, leven en mysterie. En hoe subliem zijn die twee orgeldecoraties: ‘Maria-boodschap’ uit het eigen bezit van het Rijksmuseum. Links die neerdalende engel, rechts die devote Maria, de handen gekruist op de meisjesborst, een bevend aureool boven het hoofd. Men weet niet wat in Tintoretto het meest te bewonderen, zijn dramatische kracht of zijn haast impressionistische bewogenheid van schilderen.
Een ontdekking is in deze verzameling Jacopo Bassano, tijdgenoot van Tintoretto en Veronese, zwaarder en donkerder dan deze, realistischer tegelijk (b.v. in zijn landschap met het offer van Abraham), maar soms ook geheimzinnig en in een sterk chiaroscuro, zo in zijn Suzanna en de beide ouderlingen. Men lette op het prachtige hertje rechts op dit laatste schilderij.
De Venetiaanse kunst heeft een nieuwe bloei gekend in de 18e eeuw. Tiepolo, Canaletto, Guardi, Longhi, in de laatste zalen houden zij uw aandacht gespannen. Een andere tijd, burgerlijker, realistischer. Canaletto is een schilder van nauwkeurige en toch poëtische stadsgezichten, soms bijna fotografisch, maar toch vol raffiniment. Men ziet hem hier niet op z'n best. Guardi wel, hij verhoudt zich tot Canaletto als bij ons Emanuel de Witte tot Saenredam. Hij is levend, romantisch bijna, picturaal, niet architectonisch. Een verrukkelijke schilder, die met de simpelste lichteffecten een overvloed van leven weet te suggereren. Canaletto's neef en leerling Bellotto is een minder bekend en haast nog koeler schilder dan zijn oom. Maar zijn prachtige gezicht op Dresden hier is een openbaring. De schoonheid van steigers voor een nieuw in aanbouw zijnde kerk heeft hij in een prachtig rhythme van lijnen vereeuwigd. De laatste schilder van de reeks is Pietro Longhi, een amusant verteller à la Cornelis Troost bij ons, met leuke plaatjes, lang niet zo knap toch als Troost.
En dan waren er nog een hele reeks zalen vol tekeningen, een prachtige aanvulling op de schilderijen. Daarna zo gauw mogelijk naar Venetië zelf. Want als zo de voorportalen zijn....!