Nederlandse taal- en cultuurpolitiek
Nederlandse taal en cultuur in het buitenland
Het buitenland en wij
Als twee wildvreemde verenigingen elkaar vinden in gemeenschappelijke doelstellingen kunnen er onvoorspelbare dingen gebeuren. Dat is zeker het geval geweest met het Brugse ISV en de Bretonse Association Kerdévot 1989.
Het ISV (Instituut voor Staatkundige Vorming - Regionaal Documentatiecentrum) is een vereniging die zich sinds vijfentwintig jaar onder meer toelegt op het bijeenbrengen en verwerken van informatie over de Brugse regio. Daarnaast maakt het ISV zich ook verdienstelijk bij het leggen van cultureel-artistieke contacten met Frans Baskenland. Voorzitter Fernand Etienne en spilfiguur Jan-Bart van In hebben daar nu een opmerkelijk Bretons luik aan toegevoegd.
De Association Kerdévot 1989 is een paar jaar geleden in het leven geroepen om de vijfhonderdste verjaardag te vieren van een kapel op het grondgebied van An Erge Vras, een achttal kilometer ten oosten van Kemper (Finistère). De Vlaamse connectie is een retabel dat omstreeks 1500 werd gesneden in Antwerpen en/of Mechelen. Voorzitter Bernez Rouz, radiojournalist en Bretons voorvechter, wilde weten hoe zo'n duur stuk ooit terecht kon komen in een niet zo rijke, landelijke gemeente als An Erge Vras, die nu nog altijd maar 7.000 inwoners telt. Op zijn zoektocht kwam hij in Brugge terecht, toen het ISV daar in september 1988 de ruggegraat vormde van een Tweedaagse van de Bretonse Taal, gehouden naar aanleiding van de publikatie van Kruispunt 117: Verhalen van het Eind van de Wereld. Kortkunst uit Bretagne (Uitg. Kruispunt, Boeveriestraat 8, B-8000 Brugge).
Meteen hadden het ISV en de Association Kerdévot 1989 elkaar gevonden. Behoorlijk onder de indruk van de Tweedaagse hadden de Bretonse bezoekers het dadelijk over een tegenbezoek, dat intussen plaatsvond. Een vijftigtal ISV-ers trok van 15 tot 21 juli 1989 namelijk naar de viering van 500 jaar Kerdévot. Voorzitter Rouz had de feestelijkheden rond Kerdévot ondergebracht in het jaarlijkse Festival de Cornouaille (in Kemper), dat dit jaar daardoor een paar Vlaamse trekjes vertoonde. Leuk voor de Vlaamse bezoekers, en verder niks aan de hand, kan men denken. Behalve dat een paar dingen zullen blijven getuigen van de culturele uitwisseling Brugge-Kemper.
In de eerste plaats is er de catalogus bij een tentoonstelling over de historische relaties tussen Bretagne en de streken aan de Scheldemonding: Bretagne-Flandres. Relations économiques, politiques et artistiques - xive-xvie siècles (Uitg. Musée Départemental Breton, Kemper). Uitgaande van de niet verklaarde aanwezigheid van het retabel in Kerdévot en vanaf het begin ponerend dat er meer vragen zijn dan sluitende antwoorden, gaan de medewerkers in op een paar aspecten:
- Jean Kerhervé (Universiteit van Brest, Centre de Recherche Bretonne et Celtiques) beschrijft in de eerste synthese die daarover werd gemaakt de contacten tussen Bretagne en Vlaanderen van de 14e tot de 16e eeuw. Ook voor leken is dit een basisdocument, dat de verrassend gelijklopende lotsbestemming van het hertogdom Bretagne en het graafschap Vlaanderen blootlegt.
- Dezelfde Jean Kerhervé behandelt beknopt de start van de drukkunst in Brugge, waarin de Breton Jan Brito een rol speelde. (Beide artikels van Kerhervé zijn naderhand ook verschenen in het bijzonder fraaie blad Ar Men, nr. 22, aug. 1989, B.P. 159, F-29171 Douarnenez Cedex).
- Hans Nieuwdorp, conservator van de Antwerpse musea, stond een bijdrage af over ‘Les Retables Flamands: un art, une industrie’, waarop een meer gedetailleerde beschrijving volgt van het retabel van Kerdévot, van de hand van Daniel Russo (Université de Haute Bretagne, Rennes).