cijferde tabellen, waarvan de bewijskracht dan nog twijfelachtig schijnt, is een studie van A. Braekman-Devolder over het Gentse dagblad ‘Den Vaderlander’, dat in 1830 overhoop lag met Koning Willem en in 1838 met bisschop Delebecque van Gent, die op grond van zijn politieke bemoeiingen door een volkszanger uit zijn dagen een ‘woelzieke tiekenhaan’ werd genoemd en die het blad om zijn demokratische en progressistische tendens onder bisschoppelijke censuur wilde plaatsen. Iets wat hem niet helemaal gelukte en ook niet helemaal mislukte, zoals dat in dergelijke gevallen pleegt te gaan.
Ludo Simons
Adres: Herderinlaan 22, 1080 Brussel.
De problematiek rond de informatiemedia en de informatie in België is niet zomaar een modeverschijnsel. De heersende onrust betreft het informatierecht van iedere burger. De malaize wordt nog vergroot doordat een aantal politici die wel voelen dat er een ander op de helling komt te staan, blijkbaar het geschikte moment afwachten om het laken nog maar wat meer naar hun partijpolitieke en sindikale winkel toe te trekken. Er waren o.m. naar aanleiding van de Limburgse mijnstaking in het begin van 1970 uitlatingen te horen die best zouden passen in een informatiepolitiek in Spanje, Griekenland of Rusland.
Daarom is het verschijnen van Informatie en Demokratie (Dosfel-dokument, nr. 4-5, prijs: 100 BF) toe te juichen. Na een inleiding door Prof. Th. Luyckx bevat deze brosjure een grote hoeveelheid gegevens die de kijker, luisteraar of krantenlezer doorgaans moeilijk vindt: over titels, strekking, oplage en uitgevers van kranten en weekbladen in België en de ons omringende landen, over de omroepwet van 1960, over de nieuwsbronnen van de radioberichtgeving, over de organizatie van de informatiedienst van de B.R.T., over het statuut van de journalist. Dat alles vormt het eerste deel, onder de titel: ‘Feiten en toestanden’, met stukken van Drs. G. Provoost (R.U.G.) en Dr. L. Boone (K.U.L.).
In het tweede deel, Standpunten, zijn teksten gebundeld van M. Grammens, J. de Roey, K. Hemmerechts, M. De Wilde, M. Coppieters, Huib De Jonghe, E. Bradt, Kr. Borms, Drs. G. Provoost, H. De Schuyteneer, Prof. F. Van Isacker en Ir. T. Hermans. Dit deel krijgt nog een ekstra dokumentaire waarde door de opname van de integrale tekst van het Leuvense debat (3 maart 1969) over perskoncentratie, tussen A. De Smaele (direkteur-generaal van de Standaardgroep) en J. Schwoebel (redakteur Le Monde en voorzitter van de Société des Rédacteurs van Le Monde. Tot hun essentie teruggebracht, staan volgende standpunten hier tegenover elkaar: dat van de producent en dat van de verbruiker van de krant. Vanzelfsprekend hebben de heren De Smaele en Schwoebel vooral naast elkaar gesproken!
Eigenlijk verdient iedere tekst in deze lijvige brosjure aandacht. Ik houd het bij enkele kanttekeningen over het stuk Onverenigbaarheden in de B.R.T., van Huib De Jonghe, die wijst op de eenzame en haast onmogelijke pozitie van de direkteur-generaal van de B.R.T.. Eindelijk eens een genuanceerd stuk over dit onderwerp waarin de funktie niet verward wordt met de persoon! In bepaalde kringen wordt immers alles opgelost door het benoemen van een ‘socialist’, zoals dat bv. voor enkele maanden verdedigd werd in de krant Vooruit (van 28-3-1970) met de volgende argumenten: ‘Onze algemene direktie (bedoeld is: van de B.R.T.) is opgevoed volgens een onderwijs dat gebazeerd is op dogma's, en is behoudsgezind. Wij, socialisten ‘geloven niet aan dogma's, en wij zijn niet behoudsgezind.’
Maar, geen vrees. Uit deze brosjure stijgen dergelijke walmen van partijpolitieke en levensbeschouwelijke zelfbewieroking niet op. Hopelijk komt er spoedig een tweede druk, waaruit het enigste gebrek weg zou moeten: de talrijke drukfouten.
Net als in de jaren dertig bestaat er in België een zeker onbehagen, maar dan minder duidelijk en ook minder spektakulair, t.a.v. de parlementaire demokratie. Terwijl het V.N.V. toen meer en meer in autoritaire richting evolueerde, gaat de huidige Vlaams-Nationale partij ernstig op zoek naar verbetering van de parlementaire demokratie. Dat is een verheugende vaststelling na de lektuur van de brosjure Hervorming van de staatsinstellingen (Dosfeldokument, nr. 3, prijs: 50 BF), waarvoor 3 VU-parlementairen (F. Baert, E. Raskin en M. van Haegendoren) een bijdrage leverden.
Vanzelfsprekend gaat het in deze 51 blz. maar om een makroskopisch overzicht van problemen en oplossingen. Maar dat biedt dan weer het voordeel dat de lezer een duidelijk overzicht krijgt van de problemen rond parlement, regering, administratie, inspraakmogelijkheden en opties voor een kultuurpolitiek. Een en ander had ik toch liever uitvoeriger en duidelijker (met voorbeelden uit de partij van de 3 auteurs) gesteld willen zien, zoals de inspraakmogelijkheden van kiezer, partijlid en zelfs parlementair in zijn partij! De vrijmoedige aanpak van de 3 auteurs zou er alleen nog meer overtuigingskracht bij gewonnen hebben.
In Het Europa der volkeren (Dosfeldokument nr. 6, prijs: 50 BF) komen Prof. Guy Héraud (auteur van o.a. ‘L'Europe des Ethnies’), Prof. H. Brugmans (rektor Europa-College, Brugge) en H. Waltmans (direkteur Europahuis te Cadier en Keer, Ned. Limburg) aan het woord. Drie verschillende benaderingswijzen van het federalisme komen hier aan bod: H. Waltmans met een technische uitwerking, Prof. Brugmans, meer teoretisch en gebazeerd op de veelvormigheid en aanpasbaarheid van het federalisme, wat hem brengt tot de uitspraak dat het federalisme een antistelsel moet zijn, en tenslotte een meer filozofische aanpak bij Prof. G. Héraud. Vertrekkend van het begrip natie, onderscheidt deze laatste de staatsnatie, de wilsnatie (van Renan en Rousseau) en de etnische of volksnatie, waarop hij het federalisme wil bazeren. Zijn driedubbel onderscheid en zijn analize van de etnische vervreemding is biezonder helder. Ik geloof echter dat zijn uiteenzetting al te teoretisch blijft als sociaal-ekonomische feiten niet meegerekend worden, feiten die de vorming van zijn drie soorten naties en de etnische vervreemding in belangrijke mate mee helpen bepalen.
Erik Vandewalle
Adres: Dosfelinstituut vzw, Tribunestraat 14, Brussel 1.