In de rand
De Nederlandssprekenden zijn uitstekende Europeanen. Zowel in het Zuiden als in het Noorden bestaat dezelfde openheid voor vreemde kulturen en dat op ieder gebied van wetenschap en kunst. Zowel in het Zuiden als in het Noorden ook worden in het middelbaar onderwijs de talen van onze drie buurvolkeren, Duits, Engels en Frans, aangeleerd. In België komt laatstgenoemde taal zelfs voor op het programma van de lagere school in Vlaanderen. Dat kost aan de Nederlandse en Vlaamse volksgemeenschap een bedrag dat jaarlijks in de honderdmiljoenen loopt.
Nu is het redelijk dat onze buurvolkeren een evenredige inspanning zouden doen om onderwijs in het Nederlands te organiseren. Niet alleen aan de universiteiten, maar ook aan hun middelbare en in bepaalde streken aan hun lagere scholen. De Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen heeft daarin een prachtig voorbeeld gesteld. In februari jongstleden heeft de Minister van Kultuur een besluit uitgevaardigd waarbij in zijn ambtsgebied de studie van de Nederlandse taal en kultuurgeschiedenis in het middelbaar onderwijs wordt ingevoerd. Ten minste twintig scholen zullen ervoor in aanmerking komen.
In Noord-Frankrijk woont een bevolking die nog ten dele Nederlandssprekend is. Zij onderhoudt uitgebreide betrekkingen met België en Nederland, betrekkingen die door de ontwikkeling van de ekonomie en het toerisme verder zullen toenemen. Het zou volstrekt normaal en billijk zijn indien Frankrijk ertoe kon besluiten in zijn Noorderdepartementen Nederlands onderricht tot stand te brengen in de middelbare en zelfs in de lagere scholen, in die streken waar het de omgangstaal van de autochtone bevolking is.
Wat kunnen wij doen?
1. De gedachte doen ingang vinden dat het principe van de wederkerigheid in deze aangelegenheid een demokratische stelregel is.
2. Een verzoekschrift indienen te Parijs, zoals er een met goed gevolg aan de Duitse overheid te Bonn werd voorgelegd. Het initiatief zou door dezelfde organisaties kunnen genomen worden en door veel andere ondersteund, in een sfeer van rustige en toch besliste overtuiging.
André Demedts.