scholingsdagen werden aan Frans-Vlaanderen gewijd en op de Kasselberg werden een paar volksdansfeesten georganizeerd.
In 1961 en 1962 werd de werking van de Werkgroep Nederland ook afgestemd op het stimuleren van het Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen door het inrichten van vakantieleergangen te Kassel, Hondschote, Ekelsbeke, Rekspoede en Steenvoorde. De lessen werden gegeven met zeer veel toewijding door een zestal jonge leerkrachten uit de grensstreek. Na een jaar onderbreking werden die vakantiekursussen niet meer in Frans-Vlaanderen georganizeerd, maar te Brugge, o.l.v. André Maes, Voorzitter van de Werkgroep Nederland. Zij gingen nu gepaard met geleide bezoeken en uitstapjes en mochten bogen op zeer veel belangstelling vanwege Zuidvlaamse jongeren. In 1965 namen niet minder dan veertig Frans-Vlaamse jongens en meisjes aan de kursus deel.
De Werkgroep ‘Inka’ uit Brugge, onder de leiding van P. Thomas en I. Vandenberghe, beoogde het voeren van een Nederlandse kulturele aktie op internationaal plan, o.m. door korrespondentie en door de verspreiding van het Nederlandse boek. Vanaf 1959 heeft de groep tal van mooie boeken ingezameld die door ons Komitee aan Frans-Vlamingen konden worden geschonken. De boekenaktie werd nog door heel wat andere verenigingen, uitgeverijen en personen gesteund. Hun namen hebben wij dankbaar vermeld in onze jaarverslagen. Ook grammofoonplaten met Vlaamse liederen konden, dank zij een initiatief van Dr. D. Merlevede uit Gent, door ons Komitee aan Frans-Vlamingen worden bezorgd.
Bijzonder verheugend was dat, op verzoek van Mgr. Devos, Vikaris-Generaal van het Bisdom Rijsel, tijdens het schooljaar 1958-1959 de eerste naoorlogse Nederlandse leergang werd ingericht in het Klein Seminarie te Hazebroek, met E.H.G. Vandendriessche, pastoor te Abele, als wekelijkse lesgever. E.H. Vandendriessche startte met vijftien leerlingen en heeft tot op heden de kursus in stand gehouden met de steun die wij hem, naar de mate van onze mogelijkheden, hebben kunnen verlenen. Het moet gezegd worden dat deze leergang niet een allereerste begin was van Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen. Hij betekende het hernemen van het mooi initiatief van de bekende Vlaamsgezinde priester E.H. Jaak Dehaene die deze leergang inrichtte in 1869 onder de hoge bescherming van Kardinaal Régnier, de toenmalige aartsbisschop van Kamerijk, die meer dan eens de verdediging van de Vlaamse moedertaal op zich heeft genomen. De Vlaamse kursus heeft bestaan tot aan de tweede wereldoorlog. Leraars zijn achtereenvolgens geweest: E.H. Leon Cremon, die een uitstekend kenner van de Nederlandse taal blijkt te zijn geweest, Kan. Gars en E.H. Vanhee. Deze laatste heeft in 1936 met twaalf van zijn leerlingen deelgenomen aan de wedstrijden in de Nederlandse taal en letterkunde die door het Vlaams Verbond van Frankrijk werden ingericht. E.H.G. Vandendriessche zet dus het werk voort van enkele zeer verdienstelijke Vlaamsgezinde priesters, wier namen wij hier aan de vergetelheid wilden onttrekken. Wij hopen dat hij dit werk, waarvoor hem in 1965 een Visser-Neerlandiaprijs werd toegekend, nog lange jaren met sukses zal kunnen voortzetten.
De 9e Kultuurdag (30 aug. 1959) bracht een verruiming van onze betrekkingen