Tijdschriften en boeken
Belgie buiten zijn grenzen
De bedoeling van de kleine brosjure ‘Belgë buiten zijn grenzen’, aldus de auteur A. Verthé, is ‘buiten onze grenzen op zoek te gaan naar onszelf.’ De schrijver begint met een kort historisch overzicht, dat hij ‘een blik buiten de grenzen van de tijd: onze historische dimensie’ noemt. Het zoeken naar ‘onze huidige aanwezigheid in het buitenland: onze internationale dimensie’ vormt echter het grootste gedeelte van dit werkje.
Ondanks de beperkte omvang bevat deze brosjure toch een aantal lezenswaardige inzichten. Vooral het konkrete cijfermateriaal lijkt me, in zover als dat kontroleerbaar is, boeiend.
In het totaal leven meer dan 300.000 in België geboren personen, buiten onze grenzen. In de diverse Europese landen treft men er minstens 141.000 aan; de schrijver geeft geen precieze cijfers voor Engeland, Ierland, Luxemburg en de landen achter het IJzeren Gordijn. In de andere werelddelen komt hij tot het cijfer 148.000. Het totaal van 300.000 wordt zeker bereikt en moet niet als een maximum worden beschouwd, als men rekening houdt met het ontbrekende cijfermateriaal voor bepaalde landen.
Tachtig procent van deze 300.000 emigranten zijn Vlamingen, dus Nederlandstaligen. De Vlamingen en de Walen voelen zich in de eerste plaats aangetrokken tot respektievelijk Vlaanderen en Wallonië, de gemeenschap waaruit zij afkomstig zijn. A. Verthé schrijft echter: ‘hoewel ze die gemeenschap zien in het Belgisch geheel, wat o.m. blijkt uit een sterke gevoelsverhouding tot het Vorstenhuis.’ Persoonlijk stel ik mij, de misschien nog al skeptisch klinkende vraag of een sterke ‘gevoelsverhouding tot het vorstenhuis’ kan volstaan om van een ‘Belgisch nationaliteitgevoelen’ te kunnen spreken.
Het komt me ook voor dat een aktie voor onze emigranten op basis van een ‘Belgisch patroon’ met de dag moeilijker wordt. Vlaanderen en Wallonië groeien steeds verder van mekaar weg, worden autonomer - om alleen nog maar van de ‘kulturele’ autonomie te spreken - en het ziet er niet naar uit dat een weg terug nog enige kans op slagen heeft.
Uit het door A. Verthé in deze brosjure samengebracht cijfermateriaal moet men, geloof ik, het besluit trekken dat het volkomen gewettigd is als van Vlaamse zijde wordt geijverd voor een aktie voor de Vlamingen over de wereld. Die 240.000 zijn een inspanning waard. De Waalse gemeenschap moet m.i. haar eigen taak opnemen tegenover de 60.000 Walen in het buitenland. Men kan niet verwachten - zoals de Franstalige pers uit Brussel - dat evenveel gedaan wordt voor dat numeriek zoveel kleinere aantal Walen in het buitenland als voor het zoveel grotere aantal Vlamingen. In deze zaak wil men weer eens vier Vlamingen gelijkschakelen met één Waal.
De vereniging ‘België in de Wereld’, die deze uitgave verspreidde, mag met deze late oprispingen van het Waalse kolonialisme geen rekening houden. Ze moet zich in de eerste plaats inzetten voor de Vlaamse emigranten, de meerderheid, en kan wat mij betreft ook de Walen erbij betrekken. Als dat laatste wéér eens ten koste van de Vlaamse emigranten moet gebeuren, ja, dan liever ‘Vlaanderen in de Wereld’. Ik geloof dat men ook in ‘Ambassadeur’, het tijdschrift van deze vereniging, reeds een maximum aan goede wil heeft getoond. Als men zo verder gaat zal het tijdschrift zijn gezicht verliezen en een van die vele typisch Belgische produkten worden. Het idee van zo'n vereniging en zo'n tijdschrift is me te dierbaar om het te laten verknoeien zonder hierop eens - openhartig en zonder skrupules - te hebben gewezen. Ik geloof dat ‘vorstelijke’ vriendelijkheden en ‘officiële’ beloften niet volstaan om een vereniging een ziel te geven. Wanneer men zuiver spel speelt, geraakt men ook makkelijker aan de voor zo'n aktie onontbeerlijke financies.
Deze brosjure verdient ongetwijfeld een grote verspreiding, en het is goed dat we nu eens over konkreet cijfermateriaal beschikken. De problemen van konstitutionele aard moeten door de vereniging zelf worden opgelost. Ik hoop dus dat men zich in de eerste plaats zal bekommeren om de meerderheid van de emigranten, die Nederlandstaligen zijn, en als dusdanig voor onze gehele kultuurgemeenschap belangrijk.
J. Deleu
‘België buiten zijn grenzen’ door A. Verthé, 20 blz., uitgegeven door de vereniging ‘België in de Wereld’, met de technische medewerking van het ‘Belgisch Instituut voor Voorlichting en Documentatie’. Adres: ‘B.i.W.’, Blanchestraat 1, Brussel 5.