Heiligheid, werd den H. Vader de triregno uit naam der katholieke wereld aangeboden door den kardinaal-vicaris, Z. Em. Mgr. Respighi.
Deze driekroon, vervaardigd door Agosto Milani te Bologna, is even kostbaar om de artistieke bewerking als om het edele metaal, en te moeilijker was de taak van den artiest, daar de tiara licht van gewicht en tevens imposant van voorkomen moest zijn.
De triregno is van zilver en bedekt met kunstig gedreven olijftakken. Bovenop een kleinen aardbol verheft zich het kruis, onder de globe is de zilveren plaat met stervormige openingen voorzien en daaraan een kalot van witte zijde bevestigd. Deze bewerking à jour is geschied ten einde het gewicht der tiara te verminderen, die nauwelijks een kilogram bedraagt, terwijl ze een hoogte heeft van drie decimeter.
De symbolische drie kronen zijn van gedegen goud. De band der onderste draagt het opschrift: Maximus in terris divino jure sacerdos (Opperpriester op aarde naar den wil Gods); der middelste: Nescius errandi fidei morumque Magister (Onfeilbaré Leeraar in zaken van geloof en zedenleer); der bovenste: Omne regis Christi pastorum Pastor ovile (Herder der herders, weidt gij alle schapen des Heilands).
Tusschen de middelste kroon en de beide andere zijn twee platen, bedekt met een zeer fijne versiering van ineengestrengelde olijftakken. De onderste bevat in kleine vierkantjes zes medaljons van niëllo. Vier daarvan stellen den eersten Paus, den H. Petrus, den tegenwoordigen Paus, Leo XIII, den anderen Paus, die zijn zilveren jubilé bereikte, Pius IX, en een engelenfiguur voor. De beide andere medaljons dragen een opschrift; het eene: Leoni XIII annum XXV sacri Principatus feliciter complenti (aan Leo XIII bij de gelukkige voleinding van zijn vijf-en-twintigste regeeringsjaar), het andere: X Cal. Mart. anno MDCCCCIII collata catholicorum stipe (den 20sten Februari 1903 uit de bijdragen der katholieken geschonken).
de gouden tiara, jubilé-geschenk der katholieke wereld aan z.h. leo xiii.
De bovenste plaat heeft twee medaljons: het eene, aan den voorkant, stelt den goeden Herder voor; het andere, aan den achterkant, het kruis als zinnebeeld van het comité der wereldhulde.