Ex libris
Martin Luther King, Rosa stond niet op... Geweldloze opstand in Montgomery (vert, door Margrit de Sablonière van: Stride towards freedom). Van Loghum Slaterus, Arnhem 1959.
De schrijver, de baptistische predikant Martin Luther King, is de leider en woordvoerder geweest van de voor de emancipatie der negers zo belangrijke busstaking te Montgomery. Een jaar lang hebben de negers in deze middelgrote stad in Alabama de stadsbussen, die dagelijks ca. 17.000 personen, overwegend negers vervoeren, geboycot. Ds. King doet in dit boek een verslag van de oorzaken, de aanleiding en het verloop van dit verzet dat dit bijzonder kenmerk bezit dat 50.000 negers voor hun rechten hebben leren vechten op de grondslag van de beginselen van de geweldloosheid. Dit ondanks de provocaties, intimidaties en ten slotte geweldplegingen waaraan zij zijn blootgesteld.
Uit wat King zijn verslag noemt maar in werkelijkheid een boeiende beschrijving is van een experiment dat weerklank heeft gevonden over heel de wereld, blijkt ten eerste dat King zelf een vaste overtuiging bezat over de noodzaak van een verzet en tegelijk over de enige strijdwijze die hij in overeenstemming achtte met het doel dat bereikt moest worden, niet door deze éne staking maar door een voortdurend verzet op een niveau dat de de gebruikelijke wapens tegen de negers inefficient maakte.
Het was niet zo dat er onder de negers een grote strijdvaardigheid heerste. King schrijft dat de paar ontwikkelde lieden die vooraan stonden in de strijd voor de gelijkgerechtigdheid der rassen uitzonderingen waren. ‘De grote meerderheid was onvesrchillig en liet alles rustig langs zich gaan’. De verwijdering van een ontwikkelde negervrouw, Rosa Parks, uit een bus van de plaats waar zij haar recht op handhaafde, waarbij men het op een proces heeft laten aankomen, was het sein voor een massale bijeenkomst en toen bleek de geestdrift voor een boycot overweldigend. Toch vreesde King voor een stroovuur en pas toen de volgende dag de bussen werkelijk leeg bleven en in plaats van een succes van 60%, waarop gehoopt werd, van begin af er een van meer dan 99% werd behaald, verdween zijn angst voor een echec.
De overwinning in de buskwestie, die intussen nog zorgen genoeg heeft gekost, was niet het voornaamste voor King. ‘De werkelijke overwinning voltrok zich in de massabijeenkomst waar duizenden zwarten zich bewust waren geworden van een nieuw gevoel van waardigheid en lotsbestemming’.