ronduit denigrerend. Het is waarschijnlijk nog slechts een kwestie van tijd, denkt Adelaar, dan zal ook de gorilla met al zijn bluf moeten kapituleren en hardgekookte eieren en sla etend de rest van zijn gekooid leven onverschillig en lusteloos moeten volvoeren. Of zou hij toch tot aan zijn laatste dagen blijven opscheppen en dreigen? Immers, Adelaar heeft toch ook gezien hoe een al ouder exemplaar dat al lang in Antwerpse gevangenschap leefde, nog steeds vernedering na vernedering van het publiek onderging wanneer hij kolossaal en rechtopstaand met twee vuisten op zijn donkere borst trommelde. In Rotterdam iets soortgelijks en hoe lang zou de gorilla in Amsterdam al in gevangenschap zitten? Zou dat dan iets typies menselijks zijn, of misschien iets westers: uitzichtloosheid, pessimisme?
De voorjaarszon schijnt op het trottoir, kaatst op de voorbijrijdende auto's. April. Tragieser dan in de aardkleuren van de herfst, dit licht. Verschrikkelijk de pastelvegen, slierten licht eierdooier geel in de lucht en vooral de beloftes van het zuidelijke blauw! De bloei voor ogen, koekoeksei paniek in het hoofd. Ronduit ontmoedigend dit alles dus, merkt Adelaar op en schiet een vroege kever van zijn mouw. Een kever van zijn mouw. Kijkt dan verbaasd naar een hand die draait en van die hand naar omlaag. Miniem bewegend achterlijfje. Vleugels en schilden uit hun symmetrie. Gebroken op de pootjes. Nerveus de antennes en nauwelijks nog weerstand tegen het lauwe briesje.
Moordende angel lentezon. Er zal weldra geen spoor meer zijn. Voor een goede fossilering moet aan uiterste kondities worden voldaan. Tot gruizels het geknakte pantser. Alleen een hand die is ontdaan, die heeft alweer gebroken. Maar hoe lang heeft die hand toch ook al sporen gezet, tekens gekrast? In de ijstijd van Altamira en Lascaux. Sprintende jagers op de kalkrotsen van Afrika. Of Egypties kolossaal en uit graniet. En al die makers zijn verstoven, ontzenuwd, maar van de hand nog steeds geen kapitulatie, ofschoon twijfels tot boven de afgrond. Bram van Velde.
Geboren in 1895 uit Nederlandse ouders, het grootste