en vierkantjes invullen met kleuren. Men wist niet dat dit alles was wat hij kon en hield hem voor een geniale pionier.
Dat alles is vijftig jaar geleden, het heeft ons aan veel gewoon gemaakt en desondanks is de naïeve verklaring van onze Vlaamse meester relevant. Tuer l'art kon ook opgevat worden als een bedreiging voor artistiekerig academisme, Henri Rousseau had onbetwistbaar kleurgevoel. De kunstenaar echter die volwassen, goed bij zijn verstand en helemaal niet verbitterd door miskenning, verkondigt dat mooi is wat kitsch wordt genoemd en dat Rembrandt en Breughel nu kitsch zouden schilderen en toch Rembrandt en Breughel zijn, zegt ons met bliksemende helderheid waar wij de dag van vandaag met de plastische kunsten staan, namelijk waar het er mee gedaan is en helemaal opnieuw mee van wal moet gestoken worden indien het ons nog interesseert.
De jeugd zal dan opnieuw moeten leren hoe het komt dat in de tijd van Rembrandt, Breughel en al de grote meesters voor en na hen geen kitsch bestond, daar al wat zij geschilderd hebben mooi is en wij toch zeker weten dat in de negentiende eeuw meer kitsch gefabriceerd werd dan in onze dagen en James Ensor, om slechts hem te noemen, vele met die kitsch volgepropte interieurs prachtig heeft geschilderd.
Zij zal weer moeten leren waarom de schoonheid van een schilderij weinig of niets te maken heeft met die van wat het voorstelt, waarom het portret van een lelijke oude heks door Rembrandt prachtig is en een lievevrouwke of heilig Theresiake door M. Denis kitsch en waarom de landschappen en marines van Permeke in de natuur onbeduidend zijn en in de kunst sensationeel. Alles was kitsch in de Moulin Rouge en wat Toulouse Lautrec er tekende en schilderde was kunst.
Zo kunnen we doorgaan, maar waarom? Kitsch verkoopt tegenwoordig ook goed en daar is het toch om te doen, niet waar. Gisteren stond in de krant dat miljarden worden verdiend met muziek zonder woorden of instrumenten van op bandjes opgenomen geluiden van rollende trappen, vliegvelden, stations, watervallen. Leefden Rembrandt en Breughel nu nog onder ons, zij zouden de plastieken kitsch uit de winkelramen door een etalagist op hun doeken laten vastmaken en het verschil tussen die hedendaagse Rembrandts en Breughels en de Rembrandts en Breughels van de zestiende en zeventiende eeuw zou schitterend de vooruitgang in de kunst bewijzen.
Gerard WALSCHAP.