zoek de mens
Jan van Beers als gastheer
Voor zover mij bekend is, bestaat er geen uitvoerige levensbeschrijving van de schilder der elegante dames, Jan van Beers (1852-1927). Wel zeggen de biografische woordenboeken dat hij door Parijs werd opgeslorpt en dat hij zijn ‘Vlaamse aard’ verloor, maar het protret dat hij van Peter Benoit schilderde en dat een ieder kent bewijst toch dat hij op zijn beste momenten méér was dan een oppervlakkige, modieuse kunstenaar.
Uit een geheel onverwachte hoek werd dezer dagen plots licht geworpen op deze vrijwel vergeten figuur. Te New York verschenen in juli de posthume gedenkschriften van Isabel Graham, die later bekend stond onder haar nom de guerre Belle Livingstone. Zij stierf in 1957, 82 jaar oud, na een ophefmakende carrière die even kleurrijk als afgewisseld was.
‘Zoals Moses ben ik niet geboren; ik ben gevonden’, schrijft zij.
Inderdaad, in de zomer van 1875 vond J. Graham, de uitgever van een klein dagblad in Emporia, een nest in Kansas dat toen nog echt frontiergebied was, een meisje van zes maanden oud tussen de zonnebloemen in zijn tuin. Hij adopteerde het kind. Enkele jaren later werd het door Indianen gestolen, maar na dagen teruggevonden.
Toen Belle Livingstone 17 jaar oud was, liep ze van huis weg om aan toneel te doen, maar toen ze vernam dat haar pleegvader haar achterna kwam om haar terug naar Emporia te brengen, sprak zij een onbekende man aan in een hotel en vroeg hem stante pede met haar te huwen om haar aldus aan het ouderlijk gezag te onttrekken. Mr. Wherry, die naar mijn oordeel een standbeeld verdient als de meest inschikkelijke echtgenoot in de wereldgeschiedenis, stemde dadelijk toe, nam afscheid na de ceremonie zonder in het minst op zijn rechten te insisteren, en verdween.
Belle Livingstone begon haar carrière als show girl, en een journalist ontdekte dat ze ‘poetic legs’ bezat, haar enig kapitaal, want van dansen en zingen had ze heel weinig benul. Na enkele jaren was de heer Wherry zo beleefd te sterven en aan zijn weduwe $150.000 (een half millioen goudfrank) na te laten, hetgeen op dat moment een aanzienlijk fortuin was. Daarmee uitgerust, vertrok Belle Livingstone naar Londen en Parijs, waar ze dadelijk in het oog viel, onmiddellijk in de beste society opgenomen werd, en een drietal malen huwde - meestal vrij winstgevende operaties. Haar memoires: Belle