Kroniek
Kroniek - Cultuur
Kunst en financiën in Europa
De financiële situatie in Europa houdt de gemoederen druk bezig en bezuinigen is onvermijdelijk. Vaak zien we dan dat kunst in de bezuinigingsvoorstellen een relatief grote bijdrage moet leveren. De titel Kunst en financiën in Europa staat nu gelukkig niet voor een dikke beleidsnota met bezuinigen als eindconclusie, maar slaat op een initiatief van de European Association of Public Banks (EAPB) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België (KMSKB). Beide instanties ontwikkelden een serie van tentoonstellingen over Kunst en financiën in Europa. Momenteel is de derde tentoonstelling te zien. Die is toegespitst op de 17e eeuw en plaatst de meesterwerken uit die tijd in een nieuw licht. Beschermvrouwe Europees commissaris voor o.a. Cultuur Androulla Vassiliou zegt er het volgende over: ‘Cultuur bezit de kracht om onze wereld mee vorm te geven. Als commissaris wil ik daarom graag Europa het voortouw zien nemen op de volgende punten: het stimuleren van culturele diversiteit en van de interculturele dialoog in een maatschappij waarin de diversiteit alsmaar toeneemt; de ontwikkeling van de rol van cultuur in onze internationale relaties; en de promotie van cultuur als een katalysator van creativiteit, groei en tewerkstelling.’
Henning Schoppmann, algemeen secretaris van de European Association of Public Banks, beschreef de tentoonstelling als ‘een prachtige gelegenheid om te ontdekken hoe kunst en geld intens met elkaar verweven waren door de eeuwen heen en hoe financiën de inspiratiebron waren voor de kunsten, een van de boeiendste bronnen van schoonheid in het leven.’ De tentoonstelling is samengesteld uit twintig uitgelezen werken uit de vaste collecties van de KMSKB. Ze omvat meesterwerken van onder anderen Daniel Seghers, Jan I Brueghel, Jacob van Es, Frans II Francken, Rembrandt, Cornelis de Bisschop, Nicolaes Maes, Jan Lingelbach, Willem Van der Vliet, Rubens, Peter Bout en Jordaens. (JB)
Willem van der Vliet, Le compteur d'argent / De geldteller, © Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (foto Grafisch Buro Lefevre, Heule)
Kunst en financiën in Europa - 17de-eeuwse meesterwerken in een nieuw licht. Tot 5 september 2010 te zien in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Museum voor Oude Kunsten, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, www.kmskb.be.