Wandeling met historische accenten
Zaterdag 28 oktober startten een twaalftal medewerkers onder de deskundige leiding van de heer
Een gevel in de Jansstraat, één van de bezienswaardigheden tijdens de wandeling Foto: J. Meulemans-Seelen
Hugo Rau, medewerker van het Vlaams Cultureel centrum de Brakke Grond in Amsterdam, voor een ‘Historische wandeling met Vlaamse accenten.’ De wandeling was georganiseerd door de afdeling Noord-Holland van het ANV. Onder een stralende najaarszon begon de wandeling op de Grote Markt bij de Brinkmanpassage tegenover de Grote Kerk. De bouwgeschiedenis van deze 15e-eeuwse, driebeukige, gotische kruisbasiliek vermeldt heel wat namen. Zo bouwde meester Engelbert van Nijvel omstreeks 1400 het koor en werd de stadsarchitect van Antwerpen, Evert van Spoorwater, belast met het oppertoezicht over de bouwwerken. Naast de Grote Kerk staat De Vleeshal, gebouwd door de Vlaming Lieven de Key, stadsbouwmeester van Haarlem. De tocht leidde verder onder andere langs de woning ‘Het Wapen van Maaseyk’, vermoedelijk eveneens van Lieven de Key; de Nieuwe-Groenmarkt-kerk, toegewijd aan st. Anthonius van Padua, een ontwerp van de Vlaming Tilman François Suys (die onder andere de Mozes- en Aäronkerk in Amsterdam bouwde); twee van de 18 Haarlemse hofjes: ‘Het Hofje van Oorschot’ en ‘Het Hofje van Bakenes’ (met de enige echte Haarlemse begijntjes); de Waalse Kerk in het voormalige Begijnhof (thans de rosse buurt van de stad) en eindigde tenslotte met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Bruisend Brussel’ in de Grote Kerk.
Een aantal deelnemers bezocht hierna de lezing van Franz Marijnen, intendant van de Koninklijke Vlaamse schouwburg in het Teylersmuseum, het oudste openbare museum van Nederland.
Mede door de boeiende toelichting van de heer Rau kunnen de deelnemers terugkijken op een interessante middag. Voor herhaling vatbaar.
Een medewandelaar