Burgerschap in Nederland en Vlaanderen
Aanvulling op het jaarverslag 1993
door drs J. van Burg
Het Markiezenhof in Bergen op Zoom bleek een goed en inspirerend centrum te zijn voor een informerend en verkennend Vlaams-Nederlands gesprek over ‘eroderend burgerschap’ als een belangrijk en uitdagend aspect van onze huidige cultuur.
Op 1 oktober 1993 kwam op uitnodiging van het ANV een aantal academici en vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwelijke organisaties bij elkaar om kennis te nemen van een grensoverschrijdend Nederlands project over het thema: burgerschap, criminaliteit en levensbeschouwing.
Wat was hiervan de achtergrond? Het bestuur van het ANV had kennis genomen van twee verschillende visies op het gebied van de cultuur. Eén van de Nederlandse hoogleraar Layendecker, neergelegd in een artikel: De cultuur in Europa na 1992, een vergeten dimensie?, waarin hij betoogt dat bij het denken over Europa alleen het economische cultuursegment echte aandacht krijgt, maar niet de cultuur als zodanig, de levensstijl, mentaliteit, waarden, normen en ideeën waaruit de mensen leven. Hij acht dit een ernstige tekortkoming.
De andere visie was die van de in 1989 overleden Vlaming Johan Fleerackers, opgenomen in een over hem gepubliceerd boek: Johan Fleerackers, herinneringen en gedachten. Duidelijk is dat ook hij in sterke mate ongerust was over wat hij noemde ‘de crisis van de maatschappij’. Hij verduidelijkte: ‘De wetenschap dat de overheid mede aan de basis lag van een grootschalige welvaart, waarvan men weliswaar de voordelen niet graag opzij schuift, maar die anderzijds niet meer in staat is automatisme en consumptie terug te dringen, schept frustraties en gevoelens van ontevredenheid’.
Fleerackers bleef niet staan bij beschouwingen, maar zette aan tot actie. ‘Cultuur is een actie’, ‘cultuur wordt geïnspireerd door de wil om te veranderen, te vernieuwen, te verbeteren, schoner te maken’. Maar daarbij bepleitte hij ook met kracht de burger meer bij de politieke besluitvorming te betrekken, ook al krijgen steeds meer samenlevingsvraagstukken grootschalige en grensoverschrijdende allures. Nu loopt in Nederland, met financiële steun van het ministerie van justitie, een interessant project ‘Burgerschap, Levensbeschouwing en Criminaliteit, dat opgezet is door de gezamenlijke levensbeschouwelijke ‘denktanks’: de Katholieke Raad voor de Kerk en Samenleving, het oecumenisch Multidisciplinair Centrum voor Kerk en Samenleving en het Humanistisch Studiecentrum Nederland. Zulks mede als reactie op een door het Nederlands Parlement aanvaard ‘rapport Roethof’ over de ‘kleine criminaliteit’. Het project bestaat uit twee fasen: het eerste is het wetenschappelijk studieproject, waarvan de resultaten inmiddels zijn gepubliceerd. Nu is de tweede fase in voorbereiding, die van de maatschappelijke discussie op het ‘grondvlak’ en de bevordering van bewustwording.