Pionier van het ANV en ambassadeur voor Culturele Samenwerking gehuldigd
In aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Brussel, mr. J.T. Warmenhoven, de Belgische ambassadeur in Nederland, de heer dr. L. Ceyssens, de Zuid-afrikaanse zaakgelastigde de heer Lindenhout en de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, de heer E.A.V. Jesurun vond op het Verbondskantoor in de Jan van Nassaustraat in Den Haag op vrijdag 17 december een dubbele feestelijke gebeurtenis plaats.
Onthuld werd het door de familie aan het ANV geschonken geschilderd portret van de heer P.J. de Kanter, bestuurslid van het ANV van 1902 tot 1940 en gedurende 20 jaar algemeen voorzitter. De heer De Kanter, wethouder van Dordrecht en lid van de Tweede Kamer voor de toenmalige Liberale Unie, was als directeur van de verzekeringsmaatschappij Holland van 1859 en later directeur van de Bank voor Nederlandse Gemeenten, een zakelijk ingesteld mens, die juist in die eerste jaren het ANV structuur heeft gegeven. Onder zijn leiding werden vele nieuwe afdelingen opgericht, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook in Amerika, in het voormalig Nederlands-Indië en Zuid-Afrika.
Mr. A.C. de Kanter onthult, bijgestaan door drs J.L.M. Kits Nieuwenkamp, het portret van zijn vader. (foto bureau Thuring)
Mr. P.R. Brouwer Nederlands ambassadeur voor Culturele samenwerking ontvangt van dr. L. Ceyssens, de Belgische ambassadeur de onderscheiding Commandeur in de Orde van Leopold II.
(foto bureau Thuring)
Het fraaie portret, geschilderd door de bekende schilder Piet van der Hem en onlangs opgeknapt door de Haagse schilderijenrestaurator en kunsthistorica mevrouw drs. Zofia Sillevis, hangt nu in de bestuurskamer in gezelschap van de eveneens fraai geschilderde portretten van de oprichters van het ANV, de Neerlandici Hyppoliet Meert (Brussel) en dr. H.J. Kiewiet de Jonge (Dordrecht).
De onthulling van het schilderij vond plaats door mr. A.C. de Kanter, zoon van de ANV-pionier. Namens het bestuur aanvaardde drs. J.L.M. Kits Nieuwenkamp, algemeen secretaris van het ANV, het portret met een korte uiteenzetting over de betekenis van de geportretteerde voor het ANV.
Deze feestelijke omgeving was aanleiding voor de Belgische ambassadeur, de heer L. Ceyssens, om het ANV te kiezen voor de uitreiking van een hoge Belgische koninklijke onderscheiding aan mr. P.R. Brouwer, Nederlands ambassadeur voor Culturele Samenwerking, tevens directeur Cultuur en Voorlichting bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Leopold II voor zijn inspanningen op het gebied van de Nederlands-Belgische culturele samenwerking.
Het ANV vormt als ledenvereniging het maatschappelijk draagvlak voor het overheidsbeleid op het gebied van taal en cultuur. Het verbaast daarom niet dat bij de uitreiking enkele topambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken, WVC, Onderwijs en Wetenschappen, alsmede de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, mevrouw drs. M.F.M. van den Bergh, aanwezig waren. Met enkele beschouwingen over het Nederlands buitenlands cultureel beleid en een felicitatiedronk werden de feestelijkheden besloten.