Vlaanderennummer van ‘maatstaf’
Het literaire tijdschrift ‘Maatstaf’ (Singel 262, 1016 AC Amsterdam) heeft in drie gecombineerde nummers (10/11/12 1993, prijs f 38,90 aandacht geschonken aan ‘de vitaliteit van de Vlaamse literatuur’. Het is een veelzijdig, omvangrijk themanummer geworden, waaraan bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers hun medewerking hebben verleend. In zijn ‘ten geleide’ verklaart Martin Ros waarom een speciaal Vlaanderennummer werd samengesteld: ‘Steeds drukker worden de Vlaamse auteurs in het noorden besproken, steeds beter worden zij verkocht, steeds invloedrijker worden hun meningen. Er is zonder meer sprake van een nieuwe vitaliteit van de Vlaamse literatuur. Veel Vlamingen geven werk bij Nederlandse uitgevers uit en zijn daardoor ook in Nederland bekend geworden: Walter van den Broeck, Kristien Hemmerechts, Erik Spinoy e.a.’. Van deze auteurs en nog 37 anderen zijn gedichten en proza opgenomen. We komen bekende namen tegen zoals Christine D'haen, dichteres en prozaiste, die onlangs een biografie van Guido Gezelle liet verschijnen ‘De wonde in 't hert’ en in 1992 de prijs van de Nederlandse letteren ontving. Jeroen Brouwers schreef een interessant essay over het Vlaamse tijdschrift ‘Van nu en straks’, waarin vooral aandacht wordt geschonken aan Verwey en Vermeylen. En passant kritiseert hij Ton Anbeek, die de Vlamingen in zijn literatuurgeschiedenis geen plaats gaf.
Marc Reinebeau behandelt het literairbestel in Vlaanderen. De schilder Roger Raveel inspireerde verschillende dichters tot poëtische creaties. De Nederlander Wim Zaal stelt de zelfgenoegzaamheid van de Nederlanders (van de 160.000 bezoekers op de Boekenbeurs van Antwerpen was slechts anderhalf procent uit Nederland afkomstig!) aan de kaak. Dirk de Geest gaat in op de verdeling van het literaire domein in Vlaanderen in katholieken, socialisten en liberalen en hoopt dat ook daar de ontzuiling op cultureel vlak zich zal doorzetten.
Walter van den Broeck, bekend door zijn ‘brief aan Boudewijn’, pleit nu in een ‘Brief aan Beatrix’ voor het behoud van de Normaalschool in Lier. Hugo Bousset schrijft over ‘Lussen en omwegen’. De Vlaamse roman ‘back to the roots’ over dagboeken, autobiografieën, memoires, ego-documenten, brieven enz. De gedichten met vele thema's moet ik hier onvermeld laten. Maar ik hoop dat deze onvolledige opsomming toch een indruk geeft van de kwaliteit en veelzijdigheid van dit themanummer.
(pk)