Het August Vermeylenfonds 45 jaar
In 1990 bestond het Vlaamse ‘Vermeylenfonds’, een van de drie cultuurverenigingen naast het Davidsfonds en het Willemsfonds, 45 jaar. Het was 60 jaar geleden dat August Vermeylen aantrad als eerste rector van de volledig vernederlandste Rijksuniversiteit Gent.
Het was bovendien 90 jaar geleden, dat August Vermeylen zijn befaamde artikel ‘Vlaamse en Europese Beweging’ schreef in het tijdschrift ‘Van nu en straks’. Bekend is de slotregel van dit artikel: ‘Wij willen Vlamingen zijn, om Europeeërs te worden’.
Deze nog steeds actuele publikatie is nu in boekvorm uitgegeven door het Vermeylenfonds, ingeleid door Roland Laridon, algemeen voorzitter van het Vermeylenfonds. Na deze inleiding volgen 19 artikelen rond het thema ‘Vermeylen, Vlaanderen en Europa’, geschreven door politici, ministers en culturele prominenten. Ik noem de ministers Marc Eyskens, Norbert de Batselier, Luc Van den Bossche, Hugo Schiltz, de oud-minister prof. Hendrik Fayat, de rector em. van het Europacollege prof. Hendrik Brugmans, de hoogleraren R. Vervliet, E. Witte, L. De Meyer alsmede de voorzitter van het Willemsfonds Ernest Van Buynder e.a.
Karel van Miert, lid van de Europese Commissie, schreef een artikel ‘August Vermeylen is actueler dan ooit’.
Prof. Brugmans komt in zijn bijdrage tot de volgende conclusies:
1. Er bestaat een algemeen Europese beschaving, waarvan de nationale en regionale varianten hun waarde hebben in zoverre ze bijdragen tot een groter geheel.
2. Vermeylen had gelijk toen hij ervan uitging, dat de Vlaamse bijdrage aan de Europese cultuurgemeenschap niet groeien kon zolang er een nationaal en sociaal onrecht bleef bestaan.
3. De mensheid ontdekt nu dat er gemeenschappelijke problemen zijn, die in Europees en mondiaal verband moeten worden opgelost.
4. Samenwerking met Nederland, ‘Groot-Nederland’ zoals Vermeylen het bedoelde, is noodzakelijk.