Hollandse wijk
Eind augustus bracht een delegatie toenmalige Oostduitsers uit Potsdam bij Berlijn een bezoek aan Nederland om te onderzoeken of hulp en steun kan worden verkregen bij het herstel van een 130-tal huizen in Hollandse stijl die in Potsdam het Holländisches Viertel vormen.
De Duitse delegatie is in Nederland op uitnodiging van het ministerie van buitenlandse zaken en de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond (KNOB). De directeur van de bond, Theo Elsing, noemt de Hollandse Wijk ‘een uniek Nederlands monument’, dat behouden moet blijven als een stuk van ons culturele erfgoed.
Samen met de Duitsers wil de KNOB nu de Hollandse Wijk in oude luister herstellen. ‘Ons plan is de huizen terug te brengen in de oorspronkelijke staat en ze weer bewoonbaar te maken’, aldus Theo Elsing. ‘Er kunnen ook kleine ambachtelijke bedrijven of werkplaatsen in worden gevestigd: beneden bij voorbeeld de bakkerij en erboven het woonhuis van de bakker.
Rainer Globisch, die met zijn gezelschap in Amsterdam gerestaureerde gebouwen als het Bethaniënklooster, de Westerkerk en de Amstelkerk bezocht, hecht veel waarde aan samenwerking met Nederland. ‘Wij verwachten niet met zakken vol geld thuis te komen, het gaat er ons in eerste instantie om de Nederlanders bewust te maken van het bestaan van een vergeten stukje cultuurgeschiedenis.’
De wijk stamt uit de tijd van koning Friedrich Wilhelm I, die in 1732 bij een bezoek aan Nederland Nederlandse ambachtslieden en bouwmeesters wist te interesseren voor werk in Duitsland.