BRT of VRT
De franstalige omroep in België heet al geruime tijd RTBF, om het franstalig karakter duidelijk te doen uitkomen.
In de Vlaamse Raad is op 8 maart een voorstel ingediend (door de heer A. de Beul) om de BRT voortaan Vlaamse Radio of Televisie VRT te noemen. Deze verandering zou precies passen in een door de BRT opgezette reclamecampagne, nu de BRT meer en meer concurrentie ondergaat van de nieuwe nederlandstalige Vlaamse Televisie Maatschappij VTM. De BRT wil de komende drie jaar enkele tientallen miljoenen frank besteden aan imagoverbetering.
Dit ligt volledig in de lijn van de Vlaamse identiteitsbevestiging, die zich in het voorbije decennium heeft doorgezet. Wij hebben een Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, een Vlaams Economisch Verbond, een Ballet en een Opera van Vlaanderen, een Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, een Vlaamse Raad en een Vlaamse Regering en zo verder.
Waarom dan ook geen ‘Vlaamse Radio en Televisie’, een visitekaartje van Vlaanderen in het Europese medialandschap.
De BRT is immers geen ‘Belgische’ omroep. De BRT wordt niet bestuurd en gefinancierd door de Belgische regering. De BRT is juridisch en feitelijk een orgaan van de Vlaamse Gemeenschap in dit land. Het is de openbare omroep van de Vlamingen door hen alleen betaald. Het is de grootste culturele instelling van Vlaanderen.
De heer De Beul stelt bovendien vast dat België in Europa met 51,5% op de 16e plaats staat wat betreft het deel van de kijk- en luistergelden dat aan de omroep ten goede komt. In Nederland is dat 91,5%, in Duitsland en Engeland 94% en in Frankrijk 87,4%. Alleen Malta staat lager dan België. De heer De Beul stelt voor het percentage voor België te verhogen tot 58,5%.
*