Extreme voorstellen spelling
In het ‘Jaaradvies 1990’ van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Nederlandse Taalunie adviseert de Raad negatief over de recente spellingvoorstellen, laakt de besluitvaardigheid van het Comité van Ministers inzake de neerlandistiek extra muros en bepleit een begrotingsverhoging. De Raad reageert afwijzend op de ingrijpende spellingwijzigingen die de Werkgroep spelling, onder voorzitterschap van prof. dr. G. Geerts, heeft voorgesteld (Publikatie nr. 20 in de reeks ‘Voortzetten’ van de Taalunie, febr. 1989). Hij herhaalt het reeds in 1987 door hem gegeven kader voor een herziening van de Woordenlijst der Nederlandse Taal (het ‘Groene Boekje’):
- | het gaat niet om een fundamentele spellingwijziging; |
- | fouten in de Woordenlijst moeten worden verbeterd; |
- | nieuwe woorden moeten worden opgenomen; |
- | de keuzemogelijkheid moet zoveel mogelijk worden beperkt. |
Het Comité van Ministers zou op zeer korte termijn de voorgenomen Spellingcommissie in het leven moeten roepen, die binnen het bovenvermelde kader en volgens een strak tijdschema voorstellen uitwerkt. Daarmee zouden ook allerlei ongewenste privé-initiatieven kunnen worden voorkomen.
De Raad kant zich vooral tegen de voorstellen tot wijziging van de spelling van werkwoordsvormen, omdat zij de leerbaarheid niet vereenvoudigen en maatschappelijke commotie dreigen te veroorzaken.
Ook de voorstellen om geen dubbele medeklinkers te spellen die niet nodig zijn voor de uitspraak, kunnen de instemming van de Raad niet wegdragen (bijv. ‘fietster’ in plaats van ‘fietsster’ en ‘onmiddelijk’ in plaats van ‘onmiddellijk’). Het gaat hier immers om zuiver Nederlandse woorden waarbij het principe van de gelijkvormigheid niet aangetast mag worden.
De Raad kondigt een advies aan over de vraag van het Comité van Ministers of het mogelijk en wenselijk is dat de spelling in de toekomst niet meer bij wet wordt geregeld, maar door een spellingautoriteit onder de Nederlandse Taalunie. De Raad zal hiertoe een overzicht laten maken van de wijze waarop de spelling in andere Westeuropese landen is geregeld en advies inwinnen bij een deskundige jurist.