| |
Economie
Economische samenwerking west- en Frans-Vlaanderen
Onder impuls van de sectie Economie van de Frans-Vlaamse Cultuurdagen vond op 24 maart op uitnodiging van de burgemeester van Waregem in het gemeentehuis aldaar een bijeenkomst plaats om concrete economische samenwerkingsmogelijkheden uit te stippelen. Een uitgelezen gezelschap van bedrijfsleiders en politici was op deze ontmoeting uitgenodigd.
| |
Samenwerking West-Brabant en Antwerpen
Op 23 februari pleitte de Antwerpse burgemeester Bob Cools voor een hechte economische samenwerking tussen de Nederlandse regio West-Brabant en de stad Antwerpen. Cools richtte zijn pleidooi tot het Noordbrabantse college van gedeputeerde staten, de Nederlandse kamercommissie Ruimtelijke Ordening en burgemeester Feij van Breda. ‘De woorden vader, moeder, broer en zuster spreken wij hetzelfde uit. Zo moeten we ons ook gedragen’, zei Cools. De Antwerpse burgervader kwam op voor een wederzijds bevredigende samenwerking, waar West-Brabant en Antwerpen allebei beter van zouden worden. Gedeputeerde van Economische Zaken Wagtmans vestigde de aandacht op de strategische ligging van West-Brabant tussen Rotterdam en Antwerpen, de twee belangrijkste havens van Europa. Volgens de gedeputeerde beschikt West-Brabant zowel over de nodige ruimte als over de geschoolde beroepsbevolking om het gespecialiseerd vervoer van goederen en de verwerking van die goederen te verzorgen voor beide havensteden. Wagtmans verzekerde de kamercommissie dat het provinciebestuur wil samenwerken met de twee grote havensteden.
| |
Westvlaamse bedrijven over de grens?
In de Exportkrant (februari 1989), uitgegeven door de vzw Vereniging van Kamers voor Handel en Nijverheid van West-Vlaanderen, wordt interessante informatie gegeven over de ‘Voordelen bij de vestiging in Noord-Frankrijk’. Belgische ondernemingen die zich wensen in te planten in het noorden van Frankrijk, kunnen tal van voordelen genieten. Naast de bestaande financiële mogelijkheden in Frankrijk op nationaal en regionaal vlak, kan men nu ook een beroep doen op uitzonderlijke leningen en subsidies.
Voor meer inlichtingen kunnen bedrijven zich wenden tot Mevr. Anne Gallant, Conseil Frontalier, 217 bis, rue du Triez, F-59290 Wasquehal, tel. 00/33/20.24.24.32.
| |
Willy de Clercq: 1992 slecht voor grensstreken
Het wegvallen van de binnengrenzen, het naar elkaar toegroeien van BTW en andere belastingen en de toepassing van een uniforme voorheffing op rentes van spaartegoeden heeft een negatieve uitwerking op het midden- en kleinbedrijf en het bankwezen in de Europese grensstreken.
Dit voorspelde oud-EG-commissaris Willy de Clercq eind februari in Hof ter Mude bij Sluis tijdens een forumavond over ‘De financiële markten in 1993’.
Wegens die maatregelen zal de aantrekkingskracht van een grensstreek verminderen, zei De Clercq.
‘Wordt de roerende voorheffing op rentes van buitenlandse spaarders doorgevoerd, dan zal de trek van Belgen naar Nederland afnemen’, zo benadrukte De Clercq. Momenteel houden Belgische banken automatisch 25 procent van de uit te keren rente in; in Nederland is dat niet het geval.
Optimistischer voor wat de grensstreek (en in dit geval Zeeuwsch-Vlaanderen) betreft, was RABO-topman drs. H. Wijffels: ‘1992 heeft minder gevolgen dan de oprichting van de Benelux. Als de ondernemers het maar goed blijven doen.’
| |
| |
Voor de Zeeuws-Vlaamse landbouwers zag hij zelfs lichtpuntjes. ‘Met het wegvallen van de staatsgrens krijgt de landbouw een natuurlijker verbinding met zijn feitelijke achterland. Er zal meer integratie komen, Zeeuwsch- en Belgisch-Vlaanderen komen dichter bij elkaar’.
| |
Nederlander in Orffa
Het Nederlandse bedrijf Schouten/Giesen, producent van landbouwprodukten, neemt een meerderheidsbelang in de Belgische Orffa-groep. Orffa is actief in de distributie en het onderzoek van hoogwaardige additieven voor levensmiddelen. De groep haalt een omzet van 2,8 miljard BF. Schouten/Giesen heeft een omzet van 27,8 miljard BF.
| |
Gent en Terneuzen
Burgemeester van Terneuzen C. Oekelsen verklaarde eind vorig jaar tijdens een begrotingsvergadering van de gemeenteraad dat hij niet wil horen van een eventuele samenwerking van het havenschap Terneuzen met het havenschap Vlissingen, dat al jaren miljoenenverliezen lijdt, terwijl zijn havenschap blaakt van gezondheid. Wel toonde de burgemeester zich voorstander van een goede, zelfs intensieve samenwerking met de Gentse haven, weliswaar met behoud van de zelfstandigheid van het Terneuzense havenbedrijf. Nu al wordt er trouwens naarstig gewerkt aan de uitbreiding van het haven- en industriegebied van Terneuzen.
| |
Studie naar Gouden Delta
Er komt een grootscheeps onderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied rond de Schelde. Nagegaan wordt hoe Zeeland en West-Brabant economisch nog meer van die vaarweg kunnen gaan profiteren. De Gouden Delta komt daarmee weer om de hoek kijken. De studie gaat niet alleen uit van de eventuele aanleg van de Westerschelde oeververbinding, maar van de totale ruimtelijke problematiek. De provinciebesturen van Brabant en Zeeland brachten wat dat betreft nieuwe wensen in. Ook de Belgische havensteden worden in de studie betrokken. Noord-Brabant wil met name nauwere banden aanknopen met Antwerpen omdat de ontwikkeling van Zuidwest-Nederland te maken heeft met de economische inbreng van Antwerpen. Ook Rotterdam is er voor om aan de zuidkant van de Randstad meer te gaan samenwerken.
| |
Suikerunie sluit grensvestiging
Begin april kondigde de Nederlandse groep Suikerunie aan zijn produktie-eenheid in het Nederlandse grensplaatsje Sas van Gent te sluiten. De directie verklaarde aan het Belgische persagentschap Belga dat bij de 113 getroffen werknemers 30 Belgen zijn, maar dat voor hen dezelfde sociale begeleiding geldt als voor hun Nederlandse werkmakkers.
| |
Nieuwsblad Transport
Op 8 april wijdde het in Rotterdam uitgegeven en 3 keer per week verschijnende Nieuwsblad Transport zijn themapagina's aan de regio Zeeuws-Vlaanderen/ West- en Oost-Vlaanderen, met speciale aandacht voor de goederenstromen van en naar Gent en Brugge.
| |
Amerikaans bedrijf ziet België en Nederland als winnaars Europa '92
Anthony Spier, voorzitter van de internationale afdeling van het Amerikaanse bedrijf AM International (producent van grafisch materiaal), verklaarde onlangs in een gesprek met de redactie economie en financiën van De Standaard dat hij winnaars en verliezers ziet van het project Europa 1992. Volgens Spier zijn die winnaars Zuid-Europa, Groot-Brittannië, maar vooral Nederland en België. Dit wegens hun centrale ligging, de taalvaardigheid (kennis van het Engels) en de hoge kwaliteit van hun werknemers, en de evenwichtige arbeidswetten. AM International bezit 4 produktieeenheden waarvan drie in de VS en een in België. Spier is vast van plan het administratief en financieel hoofdkwartier van het Amerikaanse bedrijf te vestigen in België of Nederland. Hij wil het aandeel van de omzet buiten de VS optrekken van 42 t.h. nu, tot boven de helft van de totale omzet van het bedrijf tegen 1992.
| |
Bedrijven in beide Limburgen gaan samenwerken
Ter gelegenheid van de herdenking van de nu 150 jaar oude staatkundige scheiding van Belgisch en Nederlands Limburg hebben de werkgeversorganisaties in de twee Limburgse provincies samen een werkgroep opgericht die moet onderzoeken hoe het inter-Limburgse bedrijfsleven zijn samenwerkingsmogelijkheden het best kan valoriseren, meer bepaald met het oog op de ‘thuismarkt’ van de Euregio Maas-Rijn. Deze Euregio heeft zo'n 5 miljoen consumenten en ongeveer 200.000 bedrijven. Op 11 mei ontvangen een dertigtal Nederlands-Limburgse ondernemers hun Belgisch-Limburgse collega's, en twee weken nadien verloopt de opendeur-actie andersom. Een en ander vormt een voorbereiding op de Europese binnenmarkt na 1992. De werkgevers in beide Limburgen denken in dit verband al aan een gezamenlijke toeleveringsbeurs, ervaringenuitwisseling tussen de exportverenigingen, een gemeenschappelijke vacaturebank en een gebundeld optreden tegenover de politieke overheden.
| |
Industriële samenwerking met Noord-Frankrijk
Op vrijdag 28 april 1989, om 12 uur, werd in restaurant ‘Old Flanders’ te Oostende een zakenlunch georganiseerd met als gastspreker de heer Vermuyten, eerste adviseur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. Hij had het over ‘De mogelijkheid tot industriële samenwerking met Noord-Frankrijk’.
| |
Kanaaltunnel en Noordwest-Europa
Op initiatief van de Franse Federatie voor Internationaal Wegverkeer had onlangs in Amiens een Frans-Brits-Belgische studiedag plaats over de verkeerssituatie in Noordwest-Europa in de jaren negentig, na de opening van de kanaaltunnel en de bouw van de supersnelle treinlijn-noord, die Parijs met de tunnel zal verbinden.
Of die lijn ook doorgetrokken wordt tot Brussel, Keulen en Amsterdam, wordt pas in juli door de EG-ministers van Verkeer beslist. Zeker is dat de kanaaltunnel de transportsituatie in dit deel van Europa grondig zal wijzigen. Het aloude industriegebied dat begrensd is door Londen, Parijs, Keulen en Amsterdam is nog wel de motor van de EG, maar moet de jongste jaren afrekenen met problemen: verouderde industrietakken, hoge werkloosheid en een negatieve migratiebalans, wat wijst op
| |
| |
onaantrekkelijkheid. Het Middellandse Zeegebied komt razend snel tot ontwikkeling door de toetreding van Spanje en Portugal tot de EG. Vooral Spanje is jong en dynamisch. De Europese spitstechnologie is zich volop in het zuiden aan het vestigen. De kanaaltunnel wordt voor Noordwest-Europa een nieuwe kans, indien tijdig de nodige beslissingen genomen worden om de noodzakelijke infrastructuur en diensten tot stand te brengen om aldus een economische en industriële herleving te bewerken. Gebeurt dit niet, dan houdt de tunnel voor Noordwest-Europa een risico, zelfs een bedreiging in: in dat geval zal een flink gedeelte van deze regio enkel met transitverkeer te maken krijgen, doorgaand verkeer waar de omliggende gebieden niets aan hebben. Een goede infrastructuur is immers een voorafgaande voorwaarde voor de welvaart. Dat was de conclusie van de meeste referaten van de studiedag.
|
|