A.N.V.-Oost-Vlaanderen
In 1987 besloot het bestuur van de Oost-vlaamse afdeling om elke twee jaar een Nederlandse ANV-afdeling uit te nodigen voor een informeel bezoek aan Gent en omstreken. Dit voornemen werd een eerste maal gestalte gegeven op 7 en 8 mei j.l. toen de ANV-afdeling Arnhem/Nijmegen op bezoek kwam.
Het weekend startte met een gezamenlijke maaltijd op zaterdagmiddag. Na deze eerste kennismaking werd onder deskundige leiding van Geert van Doorne (Hoofd van de dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie en Gentenaar in hart en nieren) een wandeling gemaakt in de kuip van Gent, de tweede stad van Vlaanderen.
Diezelfde avond stond er in het museum mevr. Dhondt-Dhaenens te Deurle een poëzie- en muziekavond op het programma. De organisatie van deze avond was in handen van de Oostvlaamse afdeling van het ANV i.s.m. de Marnixring dr. F.A. Snellaert. Een zeventigtal deelnemers proefden er van een bijzonder interessante toelichting over de totstandkoming van en voordracht uit de roman De Overoever door Anton van Wilderode. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het ensemble Melopea met muziek uit de Renaissancetijd. De succesvolle avond werd afgerond met een receptie.
Op zondag 8 mei '88 trok het gezelschap naar Brugge waar de Nederlandse/Oostvlaamse delegatie werd verwelkomd door Paul Kempynck, secretaris van de afdeling West-Vlaanderen. Niettegenstaande Brugge voor menig Nederlander geen onbekende stad is, blijft een (hernieuwde) kennismaking met ‘Brugge die scone’ verrassend. Temeer wanneer een dergelijke kennismaking gebeurt onder de inspirerende leiding van twee gidsen, met oog voor vele kleine details.
Enigszins vermoeid kon worden teruggekeken op een boeiende ervaring die geleid heeft tot blijvende contacten tussen de beide afdelingen. Een tegenbezoek van de Oostvlaamse afdeling aan Arhnem-Nijmegen zal dan ook in de toekomst plaatshebben.
Met dit weekend besloot de ANV/afdeling Oost-Vlaanderen haar tweede werkjaar. Het bestuur en de leden konden terugblikken op een aantal zeer geslaagde manifestaties zodat een derde werkjaar met optimisme kon worden aangevat.
De eerste twee manifestaties van het werkjaar 1988-1989 zijn reeds achter de rug. Op woensdag 28 september nam een dertigtal personen deel aan een georganiseerde rondleiding op de tentoonstelling ‘Pretiosa Neerlandica’ in de centrale bibliotheek van de Gentse Rijksuniversiteit. De tentoonstelling van ‘Schatten uit de Nederlandse taal- en letterkunde’ in het bezit van de universiteitsbibliotheek, bevatte merkwaardige en unieke handschriften uit met name de 16e en 18e eeuw. Deze rondleiding stond onder de leiding van afdelingsvoorzitter prof. dr. A. Deprez en dr. W. Waterschoot.
Een tweede manifestatie ging door op donderdag 27 oktober j.l. te Gent. Drs. Pieter van Hees (Utrecht) hield die avond een lezing over ‘Vlaamse ballingen in Nederland in het interbellum’.
Een volgende manifestatie is gepland op 20 januari 1989. Dan organiseert de Oostvlaamse afdeling een J.B. Verlooy-herdenking, met lezing door o.m. Prof. dr. J. Roegiers, hoofdbibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek van de K.U. Leuven.