Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 92 (1988)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 92
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 92Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 92

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 92

(1988)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Media

Feministenbladen

Sinds november 1987 neemt het Nederlandse feministische maandblad Opzij vier pagina's op met Vlaamse artikels, een agenda en advertenties. Dit Vlaams luikje, dat in de toekomst misschien kan uitgroeien tot een aparte katern, vervangt het Vlaamse maandelijks verschijnende feministenblad Lilith, dat 7 jaar in leven bleef, maar in 1987 ter ziele ging.

Luciane Opdeweegh en Caroline Vander Stichele zijn verantwoordelijk voor de Vlaamse pagina's in Opzij. Opzij bestaat 15 jaar, en is geëvolueerd van een vrij dogmatisch en eng blad tot een tijdschrift voor een breder publiek. Dit bracht Opzij op een oplage van 30.000 (tegenover minder dan 1000 voor het Vlaamse Lilith).

Redactie-adres: Opzij-Vlaanderen, Luciane Opdeweegh, Redingenhof 5, 3000 Leuven, tel. 016 / 23 37 46.

Partijprogramma's

In de verkiezingsprogramma's van de partijen die in Vlaanderen op 13 december 1987 naar de gunst van de kiezer dongen, was - naar gewoonte - weinig of niets terug te vinden over de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Alleen bij de Volksunie lazen we: ‘Het is noodzakelijk de Vlaamse entiteit en identiteit in stand te houden en te versterken in Europa en de wereld. Daartoe is het noodzakelijk de culturele eenheid met Nederland te bevorderen, onder meer door een correcte uitvoering van het Taalunieverdrag’.

Sport en Media

Op 28 november 1987 organiseerden Sporta en de Nederlandse Katholieke Sport Federatie (NKS) i.s.m. het departement Politieke en Sociale Wetenschappen van de UIA, een congres over ‘Sport en Media’. Dit tweede gezamenlijk Vlaams-Nederlands congres (het eerste werd in 1985 georganiseerd) had plaats in de gebouwen van de UI Antwerpen. Congresvoorzitter U. Claeys sprak bij aanvang van de discussie de hoop uit dat dit congres richtinggevend zou zijn voor de toekomst: ‘Nederlanders en Vlamingen moeten zich terdege voorbereiden om als een volk uit één taalgebied in het vooruitzicht van de eenwording van Europa in 1992 klaar te staan voor de nieuwe uitdagingen die ook vanuit de sport en de media op ons afkomen’.

De media (met daarbij de sponsors) hebben grote invloed gehad op het hele sportgebeuren. H. van Pelt stelde zelfs dat de televisie de sportkalender heeft gewijzigd en de sport heeft losgemaakt van de seizoenen. Bovendien dreigen de ‘kleinere’ sporten of niet zo spectaculaire sporten nog meer in de verdrukking te komen tegenover de zwaar gesponsorde sportmanifestaties die alle media-aandacht naar zich toe trekken.

Gemeenschappelijke markt voor radio en televisie

Radio en televisie maken, uitzenden en verdelen is weliswaar een culturele en creatieve bezigheid, maar tegelijkertijd ook een economische activiteit. Ook hiervoor moet dus het vrij verkeer gelden binnen de Gemeenschap, net als voor andere goederen en diensten. Dat is het uitgangspunt van de bevoegde Commissie in het Europees Parlement. Precies omwille van het specifieke karakter van radio en televisie, moet die vrijheid in goede banen worden geleid, maar dan door Europese voorschriften.

In het parlement is een grote meerderheid het met die zienswijze van de Commissie eens, aangezien de ontwerp-richtlijn zelf is gebouwd op een eerste verslag ter zake dat in het parlement vier jaar geleden werd besproken.

EG-lidstaten zouden zich niet mogen verzetten tegen de ontvangst van uitzendingen uit andere EG-landen. Een deel van de zendtijd moet voorbehouden zijn voor EG-produkties, 30% in het begin, 60% na 3

[pagina 29]
[p. 29]

jaar. De publiciteit zou niet meer dan 15% van de zendtijd in beslag mogen nemen, met de mogelijkheid reclame voor tabak en alcohol nationaal te verbieden.

Sponsoring mag, indien de sponsor geen invloed uitoefent op de uitzendingen. De eerbiediging van auteursrechten vormt een van de delicaatste problemen. Hier week de opinie van het parlement af van het commissiestandpunt. Deze laatste wilde de betrokken partijen 2 jaar de tijd gunnen om een akkoord te bereiken en daarna zelf de knoop doorhakken. Het parlement stelt de oprichting voor van een arbitragecommissie. EG-Commissaris voor de interne markt Lord Cockfield kondigde aan dat de Commissie haar tekst in die zin zal wijzigen.

Op andere punten wenst het parlement wijziging van de Commissievoorstellen. Het vraagt meer waarborgen voor pluralisme en informatievrijheid evenals de invoering van een recht van antwoord. De parlementaire tekst tracht ook een waterdichte definitie te geven van een sponsor.

Ten slotte waarschuwt het parlement de lidstaten voor de verleiding de meer dwingende EG-procedure te omzeilen, door een conventie te sluiten in het raam van de Raad van Europa waar het probleem eveneens aan de orde is.

Net als de Nederlandse wetgeving zijn ook de Vlaamse en Waalse omroepwetten in strijd met de nog goed te keuren EG-richtlijn. Ze behouden een deel van de zendtijd voor aan eigen produkties. De (nog op te richten) Vlaamse commerciële omroep zou over het reclame-monopolie beschikken, wat volgens de richtlijn evenmin zou kunnen.

Memo N.V.

Op 26 november 1987 heeft bij de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (V.S.N.U.) in Utrecht de officiële oprichting plaatsgevonden van de nieuwe audiovisuele uitgeverij MEMO Media Marketing Organisatie N.V.

Alle Nederlandse en ook twee Vlaamse universiteiten (Leuven (K.U.L.) en Antwerpen (U.I.A.) participeren, samen met de Stichting Film en Wetenschap, als aandeelhouders in deze joint-venture.

Het lijkt de eerste keer dat de universiteiten op deze schaal tot zakelijke samenwerking komen.

MEMO koopt, op basis van exclusiviteit, programma's aan van universitaire en andere audiovisuele producenten in binnenen buitenland en verspreidt die vervolgens naar bedrijfsleven, instellingen en onderwijs. Het bestand aan beschikbare videoprogramma's en films omvat inmiddels meer dan 16.000 titels en is daarmee veruit het grootste in Nederland.

Behalve video's en films levert MEMO beeldplaten en binnenkort ook computer-software.

Tevens functioneert MEMO als databank op het gebied van al bestaand audiovisueel materiaal.

Per specifiek onderwerp kan MEMO een uitdraai geven met programmabeschrijvingen. Zo is MEMO een vraagbaak voor programmaresearchers, omroepen en bedrijfsleven.

Voor meer informatie:

Paul Gelijsteen, directeur MEMO N.V.

Postbus 9550, 3506 GN Utrecht

Tel. 030-736407

Coproduktie Multatuli

Leven en werk van Multatuli, maar ook de uitbeelding van zijn parabels ‘Saidjah en Adinda’ en ‘De Japanse Steenhouwer’ (uit Max Havelaar) kwamen aan bod in de coproduktie NOS-BRT, die werd uitgezonden tussen 27 september en 4 oktober 1987. Samensteller-regisseur was Frank Klein en producer Mia van 't Hof en er werden interviews afgenomen van de Nederlanders Hella Haase, Willem Frederik Hermans, en Emmanuel Kummer, en van de Vlamingen Gerard Walschap en Philip Vermoortel.

Het vrij prestigieuze herdenkingsprogramma was op zijn plaats voor een dermate belangrijk schrijver als Multatuli, die niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook in Indonesië nog druk gelezen wordt.

Hoorspelweek

Begin januari 1988 vond opnieuw de Nederlands - Vlaamse Hoorspelweek plaats, dit keer met als thema ‘misdaad’.

De seminaries voor jonge radiodramaschrijvers en de Werkwinkel Drama Radio hebben in belangrijke mate bijgedragen tot de ogenschijnlijke herleving van het hoorspel. De Werkwinkel kreeg dit jaar dan ook de prijs van de Vereniging van Vlaamse Toneelauteurs, ter beschikking gesteld door VTB-VAB.

Voor de Hoorspelweek 1988 vroegen de Nederlandse omroepen een aantal auteurs iets te schrijven in het misdaad-genre. De BRT deed een beroep op het schrijverscollectief van de Werkwinkel.

Zeven stukken werden uitverkoren en op zeven achtereenvolgende dagen uitgezonden:

 

-‘De Drakendoder’ van Raf Vandermeerschen, onder regie van Flor Stein (BRT)
-‘De Zaak Nemesis’, van Atte Jongstra, onder regie van Johan Dronkers (KRO)
-‘En wie wacht er op wie achterblijft’, van Christophe van de Loo en Jac Peeters, onder regie van Marlies Cordia (TROS)
-‘Plaisir du Roi’, van James Leigh, onder regie van Ad Löbler (VARA)
-‘Oponthoud’, van Rudolf Geel, onder regie van Ab van Eyck (NCRV)
-‘Waar blijft Erik Kamm’, van Jacqueline Crevoisier, onder regie van Hero Muller (AVRO)
-‘De Pruik van Andy Warhol’, van Jurrie Kwant, onder regie van Hans Karsenberg (NOS).

Reis naar China

‘Sentimenten van een reis door China’, heet de bundel waarin NOS-man Fred van Leeuwen de reisindrukken verzamelde die hij eerder voor BRT-3 radio formuleerde. Het boek is te koop in de boekhandel (distributie Westland/Schoten) of kan besteld worden door overschrijving op het rekeningnummer 000-0074040-29 van BRT te Brussel.

God in Nederland en Vlaanderen

In de tweede helft van januari was de uitzending gepland van het tweeluik ‘God in Vlaanderen’ en ‘God in Nederland’. Het eerste programma werd door de Nederlandse KRO gemaakt, het tweede door de Vlaamse BRT.

Enige deining ontstond toen de KRO op het laatste nippertje besloot haar eigen programma over God in Vlaanderen niet uit te zenden, waarna ook de BRT die uitzending schrapte. De maker van de KRO-produktie wordt verweten dat hij een te eenzijdige en persoonlijke kijk heeft gebracht op de godsdienstbeleving in Vlaanderen.

[pagina 30]
[p. 30]

Daarbij zou hij zich hebben blindgestaard op nevenverschijnselen en zou zijn research onvolledig en zwak zijn geweest. De BRT zond zijn eigen bijdrage over God in Nederland wel uit. Hoewel enkele Nederlandse hoogleraren ook hier enkele punten van kritiek hadden, werd het programma vrij gunstig beoordeeld.

In elk geval was het een afstandelijk en informatief relaas, waarbij de Vlaamse kijkers heel wat konden opsteken over het functioneren van de kerken in Nederland en over de godsdienstbeleving daar. De KRO heeft de BRT-bijdrage nog niet uitgezonden, omdat het steeds de bedoeling is geweest het Vlaamse en het Nederlandse luik samen uit te zenden.

De opzet was een spiegelprogramma te maken, en het thema werd ingegeven door de zo verschillende manier waarop het pausbezoek in beide landen werd onthaald. Beide produkties werden wel onafhankelijk en in eigen beheer gemaakt. De respectieve makers hebben elkaar meer dan een jaar lang niet ontmoet of geraadpleegd, zodat de gevolgde methodes en de gekozen vorm helemaal verschillend zijn.

Samenwerking radio en tv 1986

In het jaarverslag van de BRT over 1986 lazen we een overzicht van de samenwerking met Nederland.

De dienst Amusement en Kleinkunst van BRT 1 heeft met de VARA een reeks casinoconcerten georganiseerd die beurtelings in België en in Nederland werden opgenomen. Zo traden vier Belgische solisten, Anne Marie, Ann Michel, Gene Summer en Jacques Raymond in Hilversum op met het Metropool orkest.

De verenigde luisterspelsecties van AVRO, KRO, NCRV, NOS, TROS en VARA hebben met de dienst Cultuur, Luisterspelen en Jeugdprogramma's van BRT 1 opnieuw 8 auteurs (5 Vlamingen, 4 Nederlanders) vertrouwd gemaakt met het schrijven voor radio. Net als in 1984 leverde het seminarie geschikte teksten op die zowel bij de Nederlandse omroepen als bij de BRT op het repertoire komen. Een van de gevolgen is de groeiende aanwezigheid van Vlaamse auteurs in Nederland.

De radiodocumentaire Sol y Sombra van Flor Stein werd gerealiseerd in coproduktie met de KRO en verder met Sender Freies Berlin, de Finse en de Zweedse omroep. Omroep Antwerpen stelt wekelijks een uur studio ter beschikking voor het monteren van een E.O.-magazine, dat daarna rechtstreeks wordt doorgezonden.

Op het stuk van technische samenwerking was er ook de bijdrage die de mobiele BRT-cameraploeg leverde voor de Elfstedentocht.

BRT 3 heeft op 10 oktober 1986 in Utrecht een pauze-intermezzo verzorgd met volksmuziek. In het tweede deel van dit Promenosconcert werd een werk van Jacqueline Fontijn gecreëerd door het Delta-ensemble o.l.v. Marc de Smet.

Van de VPRO werd het Furtwängler Project oovergenomen, 30 uitzendingen van 120 minuten, speciaal bewerkt voor BRT 3. Magazine, van de dienst Woord, zond twee KRO-produkties uit, één over IJsland en één over Santiago.

Een medewerker van de Wereldomroep volgde in Hilversum een cursus voor mediaspecialisten inzake ontwikkelingssamenwerking.

De samenwerking met Nederlandse collega's in de sectoren Informatie en Instructieve Omroep verloopt in een goed klimaat. Wat het nieuws betreft zijn de contacten doorlopend hartelijk. Er is wederzijds begrip voor elkaars journalistieke belangen. De BRT ontving van de NOS ongeveer 180 journaalonderwerpen, waarvan 2/3 betrekking had op sportgebeurtenissen.

De sportredactie TV wisselde commentaar uit bij de Wereldbeker voetbal. De BRT nam 22 rechtstreekse verslagen van de NOS over, en omgekeerd.

De Instructieve Omroep onderhandelde met Teleac over twee coprodukties, Italiaans voor Beginners en De Grootmachten. Babel, het televisieprogramma voor migranten, werd in nieuwe banen geleid in samenwerking met Mehmet Gürdal, van het NOS-programma Paspoort.

Door de verschillende televisiediensten is in 1986 intens onderhandeld over allerhande voorstellen. De resultaten hiervan zullen wellicht in 1987 en 1988 op het scherm te zien zijn.

Tijdens het verslagjaar kreeg Kunst-Zaken een 6-tal items van het NOS-journaal en het NOS-programma Nederland C.

Voorts is van de NOS een programma uitgezonden over Gerard Walschap, die 88 jaar werd.

De dienst Wetenschappen coproduceerde een programma over de Europese Airbus met de NOS.

De TROS participeerde voor 6.750.000 BF in Adriaen Brouwer, waarvan een herwerkte versie in het najaar op de Nederlandse buis wordt vertoond. Die zendgemachtigde was tevens co-producent van de BRT-RTBF reeks Diamond Awards.

Met de KRO coproduceerde de dienst Amusement: Woord, de serie Kwarteeuw Kleinkunst, met positief resultaat.

En de samenwerking van de vertaalafdelingen verliep even vlot als de vorige jaren, waarbij de BRT Shakespeare titellijsten aan de NOS bezorgde en zelf door een drukke periode werd geholpen.

Talrijke reacties uit Nederland geven te denken dat een aantal BRT-programma's daar populair zijn.

 

In 1987 wordt een onderzoek verricht naar de geografische spreiding van de Nederlanders die naar de BRT, radio en televisie, kijken, c.q. luisteren.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken