Samenwerking radio en tv 1986
In het jaarverslag van de BRT over 1986 lazen we een overzicht van de samenwerking met Nederland.
De dienst Amusement en Kleinkunst van BRT 1 heeft met de VARA een reeks casinoconcerten georganiseerd die beurtelings in België en in Nederland werden opgenomen. Zo traden vier Belgische solisten, Anne Marie, Ann Michel, Gene Summer en Jacques Raymond in Hilversum op met het Metropool orkest.
De verenigde luisterspelsecties van AVRO, KRO, NCRV, NOS, TROS en VARA hebben met de dienst Cultuur, Luisterspelen en Jeugdprogramma's van BRT 1 opnieuw 8 auteurs (5 Vlamingen, 4 Nederlanders) vertrouwd gemaakt met het schrijven voor radio. Net als in 1984 leverde het seminarie geschikte teksten op die zowel bij de Nederlandse omroepen als bij de BRT op het repertoire komen. Een van de gevolgen is de groeiende aanwezigheid van Vlaamse auteurs in Nederland.
De radiodocumentaire Sol y Sombra van Flor Stein werd gerealiseerd in coproduktie met de KRO en verder met Sender Freies Berlin, de Finse en de Zweedse omroep. Omroep Antwerpen stelt wekelijks een uur studio ter beschikking voor het monteren van een E.O.-magazine, dat daarna rechtstreeks wordt doorgezonden.
Op het stuk van technische samenwerking was er ook de bijdrage die de mobiele BRT-cameraploeg leverde voor de Elfstedentocht.
BRT 3 heeft op 10 oktober 1986 in Utrecht een pauze-intermezzo verzorgd met volksmuziek. In het tweede deel van dit Promenosconcert werd een werk van Jacqueline Fontijn gecreëerd door het Delta-ensemble o.l.v. Marc de Smet.
Van de VPRO werd het Furtwängler Project oovergenomen, 30 uitzendingen van 120 minuten, speciaal bewerkt voor BRT 3. Magazine, van de dienst Woord, zond twee KRO-produkties uit, één over IJsland en één over Santiago.
Een medewerker van de Wereldomroep volgde in Hilversum een cursus voor mediaspecialisten inzake ontwikkelingssamenwerking.
De samenwerking met Nederlandse collega's in de sectoren Informatie en Instructieve Omroep verloopt in een goed klimaat. Wat het nieuws betreft zijn de contacten doorlopend hartelijk. Er is wederzijds begrip voor elkaars journalistieke belangen. De BRT ontving van de NOS ongeveer 180 journaalonderwerpen, waarvan 2/3 betrekking had op sportgebeurtenissen.
De sportredactie TV wisselde commentaar uit bij de Wereldbeker voetbal. De BRT nam 22 rechtstreekse verslagen van de NOS over, en omgekeerd.
De Instructieve Omroep onderhandelde met Teleac over twee coprodukties, Italiaans voor Beginners en De Grootmachten. Babel, het televisieprogramma voor migranten, werd in nieuwe banen geleid in samenwerking met Mehmet Gürdal, van het NOS-programma Paspoort.
Door de verschillende televisiediensten is in 1986 intens onderhandeld over allerhande voorstellen. De resultaten hiervan zullen wellicht in 1987 en 1988 op het scherm te zien zijn.
Tijdens het verslagjaar kreeg Kunst-Zaken een 6-tal items van het NOS-journaal en het NOS-programma Nederland C.
Voorts is van de NOS een programma uitgezonden over Gerard Walschap, die 88 jaar werd.
De dienst Wetenschappen coproduceerde een programma over de Europese Airbus met de NOS.
De TROS participeerde voor 6.750.000 BF in Adriaen Brouwer, waarvan een herwerkte versie in het najaar op de Nederlandse buis wordt vertoond. Die zendgemachtigde was tevens co-producent van de BRT-RTBF reeks Diamond Awards.
Met de KRO coproduceerde de dienst Amusement: Woord, de serie Kwarteeuw Kleinkunst, met positief resultaat.
En de samenwerking van de vertaalafdelingen verliep even vlot als de vorige jaren, waarbij de BRT Shakespeare titellijsten aan de NOS bezorgde en zelf door een drukke periode werd geholpen.
Talrijke reacties uit Nederland geven te denken dat een aantal BRT-programma's daar populair zijn.
In 1987 wordt een onderzoek verricht naar de geografische spreiding van de Nederlanders die naar de BRT, radio en televisie, kijken, c.q. luisteren.