werd de Nederlandse vertaling van de brochure ‘Nord 1987’ voorgesteld en besproken. De Zeeuws-Vlaming Bram van Lare gaf een uiteenzetting over de kanovaart-route Sluis-St.-Winoksbergen.
De sectie Geschiedenis o.l.v. R. Watthy, F. Despriet en C. Moeyaert behandelde de figuur van De Coussemaker en de historische typografische ontwikkeling in de Westhoek. J. Fermaut bracht een in memoriam A. Delahaye.
Ook de sectie Familiekunde had het in hoofdzaak over De Coussemaker en ook over familienamen in Belle.
In de sectie Economie en Overheidspersonen voerde burgemeester J. Delobel het woord over de inspanningen van Belle voor het behoud van de Vlaamse eigenheid. J. Steenkiste had het over de Vlaamse straatnamen, P. Ruysschaert en A. Vandevijvere pleitten voor praktische realisaties. E. Duvoskeldt beklemtoonde het belang van de communicatiemiddelen en ging na hoe beide delen van de Westhoek nauwer kunnen samenwerken.
In de sectie Jeugd was er volksmuziek en dans, en Johan van Herreweghen sprak over de kampeermogelijkheden in Frans-Vlaanderen.
Veruit het belangrijkste onderdeel van de Frans-Vlaamse actie blijft het onderwijs Nederlands, en dat kwam aan bod in de sectie Onderwijs-Taal-Media. Voor de vrije avondcursussen, onder impuls van het KFV, schreven zich in 1986 275 leerlingen in; voor de jaarlijkse taalprijsvraag waren er een 70-tal inzendingen. Voor de cursussen en de prijsvraag stelt de Kredietbank elk jaar 120.000 BF ter beschikking, de Taalunie 500.000 BF. Senator Luyten stelde een motie voor waarin aan Eerste Minister Martens zou worden gevraagd hetzelfde bedrag te besteden aan het onderwijs Nederlands in Frans-Vlaanderen als zijn reis naar de top van de Francophonie in Montreal heeft gekost. Frank Allacker gaf toelichting bij de oprichting van het Komitee voor Nederlands Onderwijs en Kultuur (KNOK), dat bestaat uit Frans-Vlamingen en de activiteiten van het KFV zoveel mogelijk wil overnemen. Voorzitter is Frederic Plancke.
Er zijn twee belangrijke redenen om Nederlands te leren: in de dorpen primeren de culturele motieven (ontdekken en levendig houden van verleden en eigenheid), in de steden halen de economische motieven de bovenhand (taalkennis als middel in de economische betrekkingen met (West-) Vlaanderen). Het einddoel blijft het behalen van het Certificaat Nederlands als Vreemde taal, maar ter voorbereiding daarvan wil KNOK-KFV tussenexamens instellen.
P. Bécart had het over officieel onderwijs, dat cursussen Nederlands verzorgt in Duinkerke, Bray-Dunes, Roosdaal, Belle, Armentiers en Rijsel (scheepvaartschool). Hij verheugde zich erover dat er sinds juni 1987 eindelijk een behoorlijk programma bestaat voor leerkrachten Nederlands. De heer Halink, die de leerkrachten in het officieel onderwijs begeleidt in opdracht van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, kondigde aan dat er binnenkort allicht een inspecteur Nederlands komt, waarmee aan een oude eis wordt tegemoet gekomen. De gesprekken hierover werden bilateraal gevoerd tussen Nederland en Frankrijk, maar meestal was L. Ravier van de Taalunie aanwezig.
F. Pittery stelde dat de cursussen geen propaganda mogen maken voor de Vlaamse Beweging, want dat daardoor mensen worden afgeschrikt. L. Verbeke repliceerde dat de ervaring leert dat alleen zij die werkelijk cultureel gemotiveerd zijn, het uithouden. E. Debril, voorzitter van Radio Uylenspiegel, stond stil bij het project schriftelijk onderwijs Nederlands via de radio. 200 mensen reageerden op het aanbod van dit lespakket, maar door gebrek aan personeel hebben ze niet allen antwoord gekregen. Volgens Luyten kan voor een heel concreet project als dit toch aangeklopt worden bij de Nederlandse en Vlaamse overheid. Debril stipte nog aan dat Radio Uylenspiegel 17 uur en 30 minuten uitzendt per week (vanuit Kassel), en werkt met 26 vrijwilligers. Uylenspiegel vraagt als openbare dienst te worden erkend en wil 84 uur zendtijd. Allacker kondigde aan dat via Menschen lyk Wyder een cursus Nederlands op Minitel (een systeem van aan de telefoon aangekoppelde huiscomputer, sterk gepromoot in Frankrijk) zal worden gegeven. Greta Barbry schetste ontstaan, geschiedenis en doel van het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen, dat met 65 voorstellingen per seizoen kan wedijveren met professionele gezelschappen. De opvoeringen in Frans-Vlaanderen worden quasi gratis gegeven, en de balans wordt in evenwicht gebracht door opvoeringen in West-Vlaanderen. Dat de kosten hoog oplopen, blijkt al meteen
Op 7 juli kreeg de Nederlandse cabaretier Toon Hermans in de ambtswoning van de Belgische ambassadeur J.F. Herpin te Den Haag, een der hoogste Belgische onderscheidingen. Hij werd namelijk officier in de Kroonorde en dat ‘voor de positieve rol die hij speelde bij de toenadering en het aankweken van meer begrip tussen België (lees: Vlaanderen) en Nederland’.