een evenredig bedrag verlaagd zou worden. Daar de Belgische overheid haar voornemen bleef verdedigen, werden de controverses ook bitsiger. Minister Smit-Kroes noemde het voorstel zelfs ‘bij de wilde spinnen af’ (!) en stelde samen met Duitsland harde sancties in het vooruitzicht tegen de Belgische weggebruikers in Nederland. De Nederlandse bewindsvrouwe kreeg echter nul op het request van het Nederlandse parlement. De Tweede Kamer was van oordeel dat Nederland zelf ook boter op het hoofd heeft door het bouwen van toltunnels en tolbruggen, en dat het overnemen van on-Europese maatregelen niet van aard is om het ‘Europa van morgen’ te realiseren.
Wel wordt voorgesteld om een procedure in te spannen bij het Europees Hof te Straatsburg. Of de EEG-landen een wettelijke poot hebben om op te staan, is echter nog niet helemaal duidelijk. België kan en mag eenzijdige maatregelen nemen op voorwaarde dat die niet discriminerend zijn. Dat de Belgische overheid tegelijkertijd de autowegentaks voor zijn landgenoten met een evenredig bedrag vermindert, is natuurlijk niet toevallig, maar dergelijke maatregel kan en mag de overheid eenzijdig nemen. Wel is er sprake van een formele schending van het Benelux-akkoord omdat voorzien is dat er vooroverleg moet gebeuren met de Beneluxlanden inzake het invoeren van tolgelden, zonder dat hierover overeenstemming moet worden bereikt.
De Belgische overheid gaat sterk in tegen de geest van de EEG- en Beneluxverdragen. Zo is in het Benelux-verdrag de duidelijke afspraak gemaakt dat er geen nieuwe belemmeringen opgeworpen mogen worden die het Benelux-verkeer raken. De geloofwaardigheid van België om de Benelux tot voorbeeld te stellen van een echte Europese integratie krijgt door deze maatregel dan ook alvast een ferme deuk. Het voorgestelde vignet is verder in strijd met de Europese afspraken inzake het open maken van de binnengrenzen vóór 1992.
Het valt alleszins te betreuren dat België, op het ogenblik dat alle hens aan dek worden geroepen om de interne markt te realiseren voor 1992, dwars gaat liggen door het nemen van een eenzijdige maatregel. Of het een goede strategie is om met deze maatregel als ‘breekijzer’ te willen fungeren om eindelijk komaf te maken met de tolwegen binnen de EEG, is niet zeker. Wat er ook van zij, het kabinet van minister Eyskens werkt momenteel aan het opstellen van de gewenste verweerformules als
Vlaamse Reuzenstoet in Amsterdam, zondag 30 augustus 1987.