Nederlanden in de wereld
Hanzedagen in Duisburg
Het initiatief van Zwolle in 1980 om de Hanzegedachte tot nieuw leven te brengen (zie Neerlandia nr. 4, 1980, nr. 2, 1983, nr. 4, 1984 en nr. 3, 1985) heeft veel succes gehad. Ieder jaar worden in één van de vroegere Nederlandse of Duitse Hanzesteden enkele Hanzedagen georganiseerd. Dit jaar vindt de zesde Hanzevergadering in Duisburg plaats van 19 tot 21 september. Gezegd kan worden dat de Hanzetraditie definitief is herleefd. Eén van de huidige vormen van samenwerking tussen de voormalige Hanzesteden ligt op het gebied van het toerisme. Op grond hiervan heeft Zwolle een boekje van 145 pagina's laten samenstellen waarin de toeristische mogelijkheden van deze stad worden geschetst zowel in het Nederlands als in het Duits. Verschillende Nederlandse en Duitse Hanzesteden hebben reeds verklaard dit voorbeeld te zullen volgen. Op den duur kan dit leiden tot een soort encyclopedie van Hanzesteden. Voorwaarde is wel dat het formaat van alle uitgaven hetzelfde is en deze in elke deelnemende stad te koop zijn (o.m. bij het plaatselijke bureau voor vreemdelingenverkeer). Het inmiddels uitgekomen ‘Paspoort voor Zwolle’, de eerste in deze reeks uitgaven, is een fraai boekje geworden met vele foto's en kaarten en allerlei gegevens over de geschiedenis en bezienswaardigheden van deze Hanzestad (prijs f. 9,75).
Over de Hanzedagen in Duisburg van 19 tot 21 september a.s. nog het volgende: Duisburg is nu een belangrijke haven- en industriestad met veel handel op Nederland. De stad ontstond in de achtste eeuw rond een Frankisch koningshof en ontwikkelde zich al spoedig tot een welvarende handelsstad. Uit de middeleeuwen dateert o.m. een gothische kerk. In Duisburg bevindt zich ook het Wilhelm Lehmbruck-museum.
De Hanzedagen in september worden geopend door de minister van buitenlandse zaken Genscher. Verschillende werkgroe-
De figuur van Roland, de vazal van Karel de Grote, treft men in verschillende Hanzesteden aan (o.m. Bremen). Dit Rolandbeeld bevindt zich aan de gevel van het raadhuis van Duisburg. Vermoedelijk symboliseert de Rolandfiguur de stadsprivileges.
pen zullen zich bezighouden met de relaties van de Hanzesteden met de partnersteden in Europa en de Derde Wereld. Voorts wordt een middeleeuwse markt gehouden waar verschillende oude ambachten vertegenwoordigd zullen zijn. Dan zijn er nog een drietal tentoonstellingen: ‘Die Bremer Kogge’, ‘Hansestädte stellen sich vor’ en ‘Städtepartner der Hansestädte’. Voor meer informatie kan men zich wenden tot het Duisburger Werbe- und Touristik GMBH, Königstrasse 53, Duisburg.
P. KRUG