Overleg onderwijsresearch en-documentatie
Op 11 juni 1985 is te Brussel besloten tot de instelling van een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband voor onderwijsresearch en onderwijsdocumentatie. Met medewerking in Vlaanderen van het Ministerie van Onderwijs, de Commissie Onderwijskundige Documentatie (COD), het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, en voor Nederland het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en de Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) is het Vlaams-Nederlands Overleg Onderwijsresearch en -Documentatie (‘OORD’) ingesteld.
Dit Vlaams/Nederlandse overleg werkt onder auspiciën van de Nederlandse Taalunie. De voorlopige werkingsperiode is vier jaar. Het overleg neemt projecten in uitvoering die voor Nederland en Vlaanderen beide van belang zijn. Het programma van projecten vermeldt onder andere de terminologie in onderwijsdocumentatiesystemen, de gemeenschappelijke standpunten van de Nederlandstalige vertegenwoordiging inzake Eudised (Raad van Europa), een gezamenlijke Vlaams-Nederlandse documentatiedistributie op onderwijsgebied, onderzoek naar de plaats van het Nederlands in het lesurenpakket van het basis- en voortgezet onderwijs en een inventarisatie van de faciliteiten in Nederland en Vlaanderen voor het leren van Nederlands aan anderstaligen. Dit laatste project moet worden gezien in het licht van een eventuele bemoeienis van de Nederlandse Taalunie op het terrein van minderheden.
Een aantal van de projecten zal worden medegefinancierd door de Nederlandse Taalunie.
Het bestuur van het Vlaams-Nederlandse Overleg wordt gevormd door vertegenwoordigers van de twee ministeries, de COD, het Nationaal Fonds, de SVO en de Nederlandse Taalunie.
Het bestuur draagt tijdens de uitvoering van projecten de zorg voor de wetenschappelijke en administratief-budgettaire controle daarop.
Als postadres van het Overleg fungeert het adres van het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie: R.J. Schimmelpennincklaan 12, NL-2517 JN 's-Gravenhage.