De Franse Nederlanden
Frans-Vlaamse cultuurdagen
Op 26 en 27 september werden de cultuurdagen te Waregem voor de vierendertigste keer georganiseerd. Voor het programma kan verwezen worden naar het vorige Neerlandia-nummer.
Een opvallende tussenkomst betrof de toespraak van Rika de Backer, die het had over de plannen voor het Vlaams Huis te Rijsel, en van Patrick de Verrewaere, die het in het Nederlands had over de jongste ontwikkelingen in Frans-Vlaanderen.
Mevrouw De Backer verdedigde de vestiging van Vlaamse Huizen in het buitenland. Volgens De Backer moeten deze uitstraalcentra een teken van Vlaamse zelfbevestiging zijn in het Europa van morgen.
Tevens weerlegde de staatssecretaris dat verspreiding van onze cultuur via instellingen zoals ‘De Brakke Grond’ te Amsterdam, elitair zou zijn of een culturele verschraling zou betekenen.
Mevrouw De Backer deelde verder mee dat er nog heel wat bezwaren van juridische en internationaal juridische aard voor de nodige vertraging zorgen om dan nog niet te spreken van economische en politieke problemen.
De eis voor culturele autonomie, die Patrick de Verrewaere ter sprake bracht, weerklonk overigens tijdens de hele manifestatie. In het oog springend was ook de steeds sterker naar voren komende politieke tendenzen bij de Frans-Vlamingen. Niet iedereen bleek daar evenzeer mee ingenomen. De toespraak van Regis de Mol over radio Uylenspiegel trok niet minder belangstelling. Menschen Lyk Wyder zal op de komende volkshogeschool te Hazebroek een basismanifest ter discussie voorstellen.
Ook Vlaamse vrije radio's kunnen een rol spelen in de Frans-Vlaamse bewustwording. Een grote Vlaamse cultuurgroep zou overigens bereid zijn een dergelijk zendstation uit te bouwen om taallessen te geven aan de Frans-Vlamingen. Een dergelijk voorstel werd eerder dit jaar door de BRT naar een werkgroep verwezen.
Het stijgend aantal deelnemers aan de taalprijskamp illustreerde de toenemende interesse van de Frans-Vlamingen voor deze dagen voortreffelijk.