Havenweg-Zoomweg aansluiting
Het Antwerpse gemeentebestuur deelde mee dat binnenkort onteigeningen beginnen voor het doortrekken van de Havenweg, aanleg van een nieuwe spoorweg en een duwvaartkanaal. In het Antwerpse is nu onrust ontstaan over de indruk dat de Havenweg al op korte termijn wordt doorgetrokken naar de Nederlandse grens, waardoor hij zou aansluiten op de zgn. Zoomweg. De werkgroep Havenweg-Zoomweg heeft reeds vragen gesteld aan Minister J. Chabert (openbare werken) en schepen Huygebaert van Antwerpen.
Minister Chabert heeft meegedeeld dat in verband met geldgebrek aanleg van nieuwe wegen tot eind 1982 zou worden opgeschort. De werkgroep wil nu van hem weten of het doortrekken van de Havenweg dan wel doorgaat. Bovendien merkt de werkgroep op, dat de weg beter anders kan worden aangelegd dan de regering wil. Als de bestaande plannen worden uitgevoerd is dat schadelijk voor Berendrecht en Zandvliet. Een weg, meer naar het westen, levert volgens de werkgroep voor beide dorpen veel minder problemen op. Verder wijst de werkgroep erop dat de plannen voor aanleg van de Zoomweg in Nederland nogal wat vertraging hebben opgelopen. Volgens de werkgroep hoeft daarom in België ook niet zoveel haast gezet te worden achter het doortrekken van de Havenweg.
De suggestie van het Vlaamse liberale parlementslid Karel Poma om de Scheldebaan vanaf het Antwerpse industrieterrein door te trekken naar de Nederlandse grens die dan vandaar uit verder kan worden getrokken naar Rijksweg 58, westelijk van het Schelderijnkanaal, zodat het niet nodig zou zijn de Havenweg door te trekken, is door de burgemeesters van Woesdrecht en Putte vrij negatief onthaald. Het Antwerps stadsbestuur liet weten dat er geen sprake van kan zijn dat aan deze alternatieve oplossing wordt tegemoetgekomen.
De milieuorganisatie Benegora vindt de suggestie van Poma wel de moeite van het overwegen waard. Woordvoerder Ben de Klerk zei wel de vrees van de burgemeesters te begrijpen, dat in het geval van de oplossing Poma het verkeer de huidige Noord-Zuid verbinding door Hoogerheide en Putte als sluiproute blijft gebruiken. Vooraleer hierover een zinvolle discussie te kunnen beginnen zou evenwel eerst een onderzoek dienen te worden gedaan naar de omvang van het sluipverkeer. Aan de hand daarvan zouden dan tevens maatregelen kunnen worden getroffen met douaneformaliteiten, verkeersvoorzieningen e.d., aldus Ben de Klerk.