de Anti-Revolutionairen en de Christelijk-Historische Unie). Tegelijkertijd echter werd het beleid van de huidige regering-De Jong - waarin de genoemde drie christelijke partijen hun ministers hebben zitten - ten zeerste veroordeeld. Dit was dan wel een tweede opzienbarende politieke gebeurtenis in de afgelopen maand.
Men zal begrijpen dat de drie ‘veroordeelde’ partijen vooralsnog bitter weinig zin toonden om zich tot de (regerings-beluste) PvdA te wenden!
Maar er was nog meer aan de hand. Dezelfde PvdA besloot tot samenwerking met D (Democraten) '66, de partij die bij de vorige verkiezingen (1967) debuteerde met een winst van zeven Kamerzetels. Samen met deze jonge groepering en met de destijds van de KVP afgescheiden Radikalen hoopt de PvdA tot een stembusakkoord te komen. Dit alles in een poging om tot een progressieve combinatie te komen die eventueel bereid zou zijn een minderheidsregering te vormen. Mogelijk overschatten de drie samenwerkenden zichzelf, en in elk geval moet het congres van D '66 zich nog over de coalitie-afspraak, die nog slechts door de topfiguren uit de partij is gemaakt, uitspreken.
Een tegenvaller voor de PvdA, die zich tijdens het loonconflict van half december nadrukkelijk aan de kant van de vakbeweging had geplaatst, was dat diezelfde vakbeweging weigert zich ook maar op een of andere wijze met de PvdA te vereenzelvigen. De vakbonden zullen hun leden niet adviseren op de PvdA te stemmen, hoewel de leiders er rond voor uit kwamen dat zij liever de PvdA in de regering zien dan de (liberale) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).
Wat ook niet zo best viel voor menig lid van de Partij van de Arbeid, was het voornemen om binnen afzienbare tijd samen met D'66 en de Radikalen op te gaan in een ‘vooruitstrevende volkspartij’. Dit betekent immers het volledig loslaten van het socialisme, van welk stelsel de PvdA zich de behoedster beschouwt. In feite speelt het socialisme in de partij al lang geen werkelijke rol meer, maar de sentimenten die met ‘rood’ samenhangen, hebben bij tal van leden zeker nog niet afgedaan. Een groep meer rechts georiënteerde leden maakte zich vorig jaar al los uit de PvdA om de nieuwe partij DS (Democratische Socialisten) '70 op te richten. Lijsttrekker bij de komende verkiezingen is van deze partij... dr W. Drees jr, een zoon van de oud-premier. DS'70 telt vooral ouderen als lid. De naam Drees - eens bekend als ‘vader’ vanwege zijn sociale wetgeving - schijnt nogal wat kiezers aan te spreken. De eerste opinie-onderzoeken wezen uit dat DS'70 straks met vijf man in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zal zijn. Maar nogmaals, het is thans nog te vroeg om tot reële prognoses te komen.