schillen (de Voer, Moeskroen-Komen) de tweetaligheid, het Brussels probleem en Leuven. Het artikel is in Nederlandse en Franse tekst gepubliceerd.
Over de ‘buitenlandse dienst van de radio’ (o.a.B.B.C. en Wereldomroep-Nederland) schrijft Karel Hemmerechts, die bij ons wel de indruk weet te wekken, dat de betekenis van de omroep voor de contacten met het buitenland sedert de wereldoorlog II enorm is.
In een bijdrage van Frans Dupont over de aktuele stand van de Nederlandstalige film komt hij tot de conclusie, dat de meeste van die films doodgeboren kinderen zijn. Het wachten is op de man, die zo'n film maken kan en wil, die bij het publiek inslaat en gedurende een lange tijd een zeer ruim publiek trekt.
Wie nog eens wil geconfronteerd worden met de onlangs overleden Camille Huysmans, verzuime niet het met vele foto's verluchte artikel van Ger Schmook (nu dr. Ger Schmook) te lezen. De heer Schmook is kort geleden, bij gelegenheid van de Brederoherdenking, benoemd tot dr. honoris causa van de Amsterdamse universiteit.
Over de ‘bibliografie van het Nederlandstalig boek in vertaling - XL’ geeft dr. A.W. Willemsen een korte uiteenzetting, waarin hij o.a. opmerkt, dat een subcommissie van de ‘werkgroep Documentatie Nederlandse Letteren’ belast is met de samenstelling van een bibliografie van vertalingen van Nederlandse taal- en letterkundige werken en van studies over Nederlandse taal- en letterkunde, verschenen in het buitenland
Een lijst van in het Duits, Engels, Frans, Grieks, Italiaans, Latijn, Roemeens, Sloveens, Spaans en Zuidafrikaans vertaalde Nederlandse letterkundige werken is aan dit artikel gehecht.
De niet minder dan 45 bladzijden tellende ‘Kulturele Kritiek’ houdt u op de hoogte van al wat er in de afgelopen maanden op het gebied van de literatuur, de beeldende kunst, muziek en het toneel voorviel.
In de rubriek ‘Nederlandse taal- en kultuurpolitiek’ ‘spreekt dr. Karel De Clerck een felle veroordeling uit over de wijze waarop in 1868 van 31 augustus tot 2 september in Den Haag het tiende Nederlands Congres werd gehouden. Van de doorbraak van de Groot-Nederlandse gedachte, waarvan de Vlamingen de hoogste verwachtingen koesterden, kwam door de gezapige houding der Nederlandse deelnemers niets op tafel. De Gentse droom ging niet in vervulling.
d.K.A.