Culturele betrekkingen met het buitenland
Congres van de Nederlandse Bond in Duitsland
Voor Nederlanders, die in de Bondsrepubliek leven of vele jaren in Duitsland hebben doorgebracht zijn de congressen van de Nederlandse Bond in Duitsland, altijd een feest. Men ontmoet - elk jaar in een andere stad - vele oude vrienden en bekenden. Men beseft, dat al deze landgenoten - al zijn zij vaak om economische redenen naar den vreemde moeten verhuizen -, in hart en ziel Nederlanders gebleven zijn. En dat is op de 18de en de 19de oktober j.l. te Münster in Westfalen wellicht duidelijker dan ooit gebleken.
De Bond, een overkoepelende organisatie van een vijftigtal Nederlandse verenigingen uit alle delen van de Bondsrepubliek, heeft dit bijzonder goed geslaagde congres zowel te danken aan de onlangs in deze aantrekkelijke stad opgerichte Nederlandse vereniging, die de ontmoeting der landgenoten met geestdrift heeft georganiseerd, alsmede aan het gemeentebestuur van Münster, dat er in menig opzicht zijn steun aan heeft verleend. Indrukwekkend was, bijvoorbeeld, de ontvangst in de grootse zaal, waarin in 1648 de Vrede van Münster werd gesloten - een overeenkomst van beslissende betekenis voor de onafhankelijkheid van Nederland.
Burgemeester Beckel van Münster, die op deze ontvangst vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade te Bonn, het hoofdbestuur van de Bond en vrienden uit Nederland welkom heette, heeft in zijn rede herinnerd aan de goede betrekkingen, die steeds tussen zijn stad en Nederland hebben bestaan, betrekkingen, die na de rampzalige Tweede Wereldoorlog geleidelijk konden worden hersteld. Mr. J.T.K. Poll, hoofd van de consulaire afdeling van de ambassade te Bonn, sprak uit aller naam woorden van erkentelijkheid voor de stad Münster, die haar gasten in deze zaal, waarin eeuwen geleden over het lot en de toekomst van Nederland werd beslist, heeft begroet. Bondsvoorzitter A. Loos sloot zich bij deze dankbetuiging aan.
Het eigenlijke werkcongres is in de Münsterhalle, een indrukwekkende feestzaal, gehouden. Talloze landgenoten hebben de gedachtenwisseling over problemen, waarmede Nederlanders in Duitsland te kampen hebben, gevolgd. Zo moeten, bij voorbeeld, de in de Bondsrepubliek levende Nederlanders verblijfsvergunning betalen - wat met de Duitsers in Nederland geenszins het geval is. Mr. J. Poll hoopte, dat deze kwestie een E.W.G.-oplossing zou verkrijgen. Te Brussel is er al over gesproken en men hoopt nu, dat de Westduitse regering een tegemoetkomende houding aan de dag zal leggen.