goedkeuring van deze voorstellen een 2/3 meerderheid nodig is en die is er op het ogenblik niet. Er zal dus heel veel gedokterd en vergaderd worden vooraleer er, naar de regering hoopt, voor de verschillende punten een wisselmeerderheid kan gevonden worden. Het dokument is echter ongetwijfeld belangrijk genoeg om de voornaamste bepalingen ervan even kort aan te halen.
Een artikel 3bis wordt in de grondwet ingevoegd. We lezen er o.m. het volgende in (sterk ingekort):
Par. 1. België omvat vier taalgebieden: het Nederlands taalgebied, het Frans taalgebied, het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad en het Duits taalgebied.
Par. 2. Voor de bij de Grondwet bepaalde gevallen, wordt in elke Kamer een Nederlandse en een Franse taalgroep samengesteld.
Par. 3. Er zijn twee raden van senatoren, de ene voor de Nederlandstalige gemeenschap, de andere voor de Franstalige gemeenschap.
Deze raden regelen, ieder wat hem betreft, de kulturele aangelegenheden bij dekreten, door de Koning bekrachtigd en afgekondigd. Elke raad bepaalt, eveneens bij dekreet, de kulturele begroting van de gemeenschap, binnen de perken van een globaal krediet door de wetgever gestemd.
De dekreten van de Nederlandstalige raad van senatoren zijn toepasselijk op het Nederlands taalgebied, alsmede op de instellingen gevestigd in het tweetalig gebied. Brussel-Hoofdstad die, wegens hun aktiviteiten, moeten beschouwd worden als uitsluitend behorend tot de Nederlandse gemeenschap; de dekreten van de Franstalige raad van senatoren zijn toepasselijk op het Frans taalgebied, alsmede op de instellingen gevestigd in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad die, wegens hun aktiviteiten, moeten beschouwd worden als uitsluitend behorend tot de Franstalige gemeenschap.
Artikel 23 van de grondwet wordt vervangen door de volgende tekst:
Par. 1. Het gebruik van de in België gesproken talen is vrij.
Het kan niet worden geregeld dan door de wet en alleen voor:
1. | handelingen van het openbaar gezag; |
2. | gerechtszaken; |
3. | alle akten en bescheiden van de ondernemingen, uitdrukkelijk voorgeschreven door de wet of de reglementen, of noodzakelijk voor de toepassing ervan; |
4. | de ekonomische en sociale betrekkingen tussen de werkgevers en hun personeel. |
De wetten op het gebruik van de talen verzekeren de toepassing van de volgende beginselen:
in het Nederlands taalgebied is de officiële taal het Nederlands;
in het Frans taalgebied is de officiële taal het Frans;
in het taalgebied Brussel-Hoofdstad zijn de officiële talen, met gelijke waarde, het Nederlands en het Frans;
in het Duits taalgebied is de officiële taal het Duits, behalve voor de akten en bescheiden waarvoor de wet het gebruik van het Duits en het Frans voorschrijft.
Par. 2. De wetten op het gebruik van de talen zijn slechts aangenomen wanneer zij de meerderheid bekomen van de stemmen die uitgebracht werden in elk van de in artikel 3bis, par. 2, bedoelde taalgroepen van de Kamer en van de Senaat.
Een artikel 38bis, luidend als volgt, wordt in de grondwet ingevoegd:
Behoudens voor de begrotingen en de in artikel 23 bedoelde wetten, kan een met redenen omklede uitzonderingsmotie, ondertekend door ten minste drie vierden van de leden van één der beide taalgroepen bedoeld in artikel 3bis, par. 2, en neergelegd tussen de ronddeling van het verslag van de parlementaire kommissie en de eindstemming in openbare vergadering, verklaren dat een ontwerp of voorstel van wet de betrekkingen tussen de taalgemeenschappen van het land ernstig in het gedrang kan brengen.
In dit geval wordt de parlementaire procedure opgeschort en wordt het ontwerp of het voorstel naar de regering verwezen.