‘Volksopvoeding’, Nederlands-Belgisch tijdschrift, 17e jaargang, 1968, no. 1.
Het eerste nummer van dit jaar stelt ons direct voor verschillende wijzigingen.
‘Volksopvoeding’ is voortaan het orgaan van het Nederlands Centrum voor Volksontwikkeling. De directeur van dit centrum, drs. R. Hajer, is tevens secretaris van de redactie, in welke functie hij de heer Cabout opvolgt, die zich nu in Hilversum geheel aan zijn radiozaken kan wijden. De voorzitter van de redactie, de heer T.T. ten Have, heeft zich ook uit de redactie teruggetrokken. In zijn plaats is gekomen dr. K.H. Roessingh. Ook drs. Ph. van Praag zag zich genoodzaakt zich uit de redactie terug te trekken, omdat hem de tijd ontbrak zich aan dat werk de nodige tijd te geven.
Prof. mr. dr. M. Rooij schrijft over een zeer actueel onderwerp, nl. over ‘De concentratie in de pers’, een concentratie, die afbreuk zou kunnen doen aan de volksopvoeding, die immers bij voorkeur uit zoveel mogelijk, onderling verschillende bronnen moet worden gevoed.
Prof. Rooij, hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam in de Leer der Communicatiemiddelen, in het bijzonder van de Pers, en directeur van het Instituut voor Perswetenschap, is wel bij uitstek deskundig op dit gebied.
Prof. Rooij staat stil bij de vormen en oorzaken van concentratie; hij typeert de krant als een onverbrekelijke drieëenheid: produkt des geestes naar haar redactionele inhoud, doch ook een industrieel voortbrengsel en tevens een commercieel produkt, ook fungerend als reclamemedium. De schrijver staat dan pas stil bij ‘De verscheidenheid van voorlichting èn de lezer’. Die verscheidenheid kan nl. door de concentratie in de pers wel eens teruglopen en dat gaat dan ten koste van de informatie, waaraan onze maatschappij zo'n sterke behoefte heeft.
Een bijzonder leesbaar en actueel artikel. Mr. L.B. van Ommeren, in A.N.V.-kringen geen onbekende meer, hoofd van de Directie Jeugdzaken, Volksontwikkeling en Sport en plv. directeur-generaal van de Volksontwikkeling en de Recreatie, sprak op 17 juni 1967 een rede uit bij de opening van de nieuwbouw van de stichting ‘Kerk en Wereld’ te Driebergen, over: ‘Enkele gedachten over vormingswerk’. Deze rede wordt in dit nummer van ‘Volksopvoeding’ afgedrukt.
Mevrouw J.A. Schreurs-Talen, vormingsleidster werkzaam bij de Stichting voor Werkende Jongeren te Utrecht, probeert antwoord te geven op de vraag of ‘Werkende jongeren op goede voet verkeren met opvoeding’.
Voorts ontvingen wij:
‘Nieuw Vlaanderen’. Tweemaandelijks Jongerentijdschrift, eerste jaargang, no. 3, februari 1968. Redactieadres: Swertmolenstraat 23, Herent.
‘Klein-Brabant’. Informatiemaandblad van de V.V.V.-Klein-Brabant-Scheldeland v.z.w.. Redactieadres: Jan van Droogenbroeckstraat 59 A, Sint-Amands.