Kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen om en bij het Algemeen Nederlands Verbond in het eerste kwartaal 1967
1. Algemeen
Voorzitter en secretaris van het A.N.V. waren aanwezig op de maandelijkse ledenvergaderingen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde waar prof. dr. A.P. Grové, hoofd van het departement Afrikaanse letterkunde van de universiteit van Pretoria, sprak over ‘Die literêre verhoudinge tussen Suid-Afrika en die Nederlandse stamlande’ en prof. dr. W. Pee over ‘Taalschakeringen in Noord en Zuid’.
Op 1 februari heeft de nieuwe ambassadeur van België in Nederland, Z.Exc. dr. W. van Cauwenberg, ter kennismaking de voorzitter, de secretaris en de penningmeester ontvangen. Bij dit bezoek kwam de warme belangstelling voor het Verbond van de ambassadeur tot uiting.
Op 5 maart hield de voorzitter voor de Algemene Vereniging Radio-Omroep een praatje over: ‘Ik geloof, dat de gemiddelde Noord-Nederlander te weinig belangstelling heeft voor de Nederlandssprekende Belgen’.
2. Het hoofdbestuur kwam op 18 maart in Dordrecht bijeen (zie het verslag van deze vergadering in het vorig Neerlandianummer).
3. Het dagelijks bestuur kwam in dit kwartaal twee maal bijeen, op 14 februari en 18 maart. Op de laatste vergadering had een oriënterende bespreking plaats met de heer drs. W. Diemer uit Delden teneinde te geraken tot de oprichting van een afdeling in Twente.
4. Afdelingen
Gedurende dit kwartaal waren enkele afdelingen weer zeer actief. Dat zijn vrijwel steeds dezelfde. Hier volgt een greep uit het werk dezer afdelingen.
Den Haag. Vele leden woonden de lezing bij op 28 maart, geregeld door de afdeling Den Haag van de Nederlands-Zuidafrikaanse vereniging, van de Haagse bioloog dr. J.M. Lodewijks over het onderwerp ‘Zuid-Afrika, bezeten wereld’. Een boeiende lezing die werd verlucht door prachtige kleuren-dia's.
Rotterdem. Deze afdeling organiseerde op 28 januari een bijenkomst met inleidingen over Frans-Vlaanderen door de heren Deleu uit Rekkem (W.Vl.) en Niessen uit Breda, waarbij ook dia's werden vertoond.
Brussel De afdeling Brusseld hield op 14 maart een bijeenkomst, waarin prof. De Meester, lector aan de universiteit in Freiburg (Bresgau) een lezing hield over de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur in Europa en overzee.
Voor de afdeling Land van Waas en Oost-Zeeuws-Vlaanderen sprak op 17 februari de heer J. van Os van den Abeelen over het onderwerp ‘Van vissersdorp tot industriestad’. Op 17 maart werd een forum gehouden met als thema ‘De groei van een nieuwe samenleving’.
De voorzitter van de afdeling Vilvoorde, de heer H. Wachtelaer, hield op 29 januari in Venraay (L.) voor Nederlandse studenten een lezing over ‘De culturele integratie van Vlaanderen in Europa’. Voor haar leden organiseerde deze afdeling op 24 februari een Peter-Benoitavond in Elewijt, waarop de Rubenscantate ten gehore werd gebracht.
Een dameskring, die deze jonge afdeling nu rijk is. organiseerde een geslaagd kinderfeest met poppenkast en andere attracties op 12 maart voor de kinderen van de leden dezer afdeling.
Van de elf overige afdelingen kunnen wij niets melden, daar zij ons geen gegevens hebben gezonden.
5. Visser-Neerlandiaprijzen 1966
Op 11 februari reikte de voorzitter in het Kurhaus in Scheveningen onder grote belangstelling de jaarlijkse Visser-Neerlandiaprijzen uit. In totaal werden 31 prijzen uitgereikt, nl. 19 aan Nederlandse, 11 aan Belgische en 1 aan W.Duitse personen en instellingen tot een toaal-bedrag van f 99.750, -.
6. Het 37e Nederlands Congres werd gehouden op 17 en 18 februari in ‘De Doelen’ te Rotterdam. Aan dit congres werd deelgenomen door leden van het hoofdbestuur, bestuursleden van de afdelingen en vele leden uit Noord en Zuid. Van overheidswege uit Nederland en België was de belangstelling voor dit congres groter dan voor dat in 1963.
Onze secretaris leidde de bijeenkomst van sectie 5, waarin het onderwerp ‘Contacten met Nederlandstaligen over de wereld’ werd behandeld.
7. Neerlandia
In de drie eerste nummers in 1967 werd in enkele artikelen aandacht geschonken aan de onderwijsstelsels in Nederland, België en Suriname. Voorts verschenen in deze periode artikelen over het 37e Nederlands Congres, de uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijzen 1966, de Belgische taalwetten, in de vorm van het rapport-Kint en ook Leuven vulde enige bladzijden. Reacties op de voorgestelde nieuwe spelling van bastaardwoorden bleven uiteraard niet uit; enkele daarvan werden in het maartnummer gepubliceerd.
8. Stamboekerij
De kantoorruimte, vrijgekomen door de opheffing van onze stamboekerij, is met ingang van 1 maart verhuurd aan de Nederlandse vereniging voor de Volkszang.
9. Boekverspreiding
Ook in dit kwartaal werden boeken- en tijdschriftenzendingen op de gebruikelijke wijze verzorgd. Prijsboeken ontving de afdeling Kaapstad en boeken, waaronder kinderboeken en leerboekjes, werden verzonden naar de verschillende bibliotheken en cursussen-Nederlands van de Nederlandse verenigingen in Bonn, Erp, Euskirchen. Emden, Bochum, Marl, Bottrop, Wielen, Recklinghausen, Parijs, Ponta Grossa (Brazilië), Kobe (Japan); in totaal tot een bedrag van rond f 850, -.