Congresstad Rotterdam
Rotterdam zal voor de meeste deelnemers aan het Nederlands Congres wel geen onbekende stad zijn en zelfs indien zij er nimmer door hebben gewandeld of gedwaald zal haar betekenis toch wel tot hen zijn doorgedrongen. Nieuw is wellicht voor velen de kennismaking met De Doelen, het nieuwe artistieke en culturele centrum van Rotterdam, dat na een bestaan van nauwelijks één jaar vermaardheid tot ver over de grenzen heeft verworven. Wij kunnen slechts hopen, dat zij, die het Nederlands Congres in dit gebouw zullen bijwonen, er zich zó thuis zullen voelen als allen, die er reeds op concerten, congressen, lezingen of tentoonstellingen hebben vertoefd.
Maar ook vooraleer De Doelen in het hart van het herrezen Rotterdam werd opgericht, had de stad zich uit de greep van de verwoesting weten te bevrijden. Sporen van vernielingen, die hier in de oorlogsjaren werden aangebracht, zijn niet meer te ontdekken. Maar de stad is wel vreemd voor hen, die haar sedert die droeve tijd niet meer hebben bezocht. Zij vinden enkele aanknopingspunten: het Stadhuis en de kerk van St. Laurens, maar feitelijk is Rotterdam een andere stad geworden. Wie door het winkelcentrum De Lijnbaan dwaalt beseft zulks terstond. En dan zijn daar de jonge wijken der stad, de vele hoge woonhuizen, die de eens wel wat vervallen woningen hebben vervangen, de Euromast, die de bezoeker een indruk geeft van het weidse van Rotterdam, zijn haven en zijn omgeving, de twee enorme gebouwen van de medische faculteit, die er in weinige weken tijds zijn opgericht, de imposante van Brienenoordbrug, die de verbindingen van het Oosten naar het Zuiden aanmerkelijk heeft verbeterd, en dan natuurlijk de haven. Wereldhaven nummer één.
De Rotterdamse haven, die steeds in de wereldscheepvaart een belangrijke rol heeft gespeeld, is snel uit de dood herrezen. Nieuwe havenbekkens zijn aangelegd. Aan de monding van de Maas ontstond het nieuwe havengebied Europoort - de naam verraadt maar al te duidelijk, dat hier de toegang tot ons werelddeel ligt. Vele industriën hebben er zich gevestigd. De grote oliemaatschappijen hebben er raffinaderijen opgericht. Er wordt druk gewerkt aan de uitvoering van projecten, die het mogelijk moeten maken, dat ook de grootste tankers ter wereld deze raffinaderijen kunnen bereiken. Wie uit het hart van Rotterdam per auto of per autobus een tocht naar Botlek en Europoort maakt, krijgt doorgaans een overweldigende indruk van hetgeen hier in nauwelijks twintig jaar is tot stand gekomen.
De haven blijft het kloppende, eeuwig rusteloze hart van Rotterdam. In het afgelopen jaar zijn hier niet minder dan 28.352 zeeschepen - een rekord - aangekomen. Ze hebben hier gelost en geladen. Ze hebben hun lading overgeslagen in binnenschepen, vrachtauto's en spoorwegwagons, die haar dan tot ver over de Nederlandse grenzen hebben vervoerd. De modernste schepen, de modernste laad- en lossystemen kan men hier te zien krijgen. De stad bereidt zicht thans voor op de ontvangst
De Lijnbaan - foto gemeentewerken Rotterdam