Boekbesprekingen
Drs. W.J. Bruyn. Het recht op apartheid, inleiding tot de Nederlandse probleme trek, Arnhem, 1966.
Een studie die ook in de kringen van het Algemeen Nederlands Verbond aandacht verdient heeft drs. W.J. Bruyn gegeven onder de titel ‘Het recht op apartheid, inleiding tot de Nederlandse probleme tiek’, (Drukkerij Derksen n.v., Arnhem) Hij vermeldt daarin ook ‘de oprichting van een studiegroep door het Algemeen Nederlands Verbond... die de oorzaken van het verval van de nationale gedachte en eventuele remedies ertegen gaat bestuderen’ (bl. 105).
De schrijver handelt vooral over de problematiek waarvoor Nederland zich ziet gesteld door de instroming van studenten en arbeiders uit Suriname en de Nederlandse Antillen en van arbeiders uit Europa en Noordafrikaanse landen. Met name houdt hij zich bezig met de gevolgen op allerlei gebied die de binnenkomst van lieden uit de Westindische rijksdelen voor ons land en zijn bevolking heeft, een binnenkomst die vrijwel onbelemmerd kan geschieden door het feit van het Algemeen Nederlanderschap dat in het Nieuwe Rijksstatuut voor deze bevolkingen werd vastgesteld; hij acht het ‘een onbegrijpelijke lichtzinnigheid, zulke volkomen verschillende groepen zonder enig nader onderzoek samen te brengen’. In de eerste hoofdstukken stelt hij de ‘Apartheid allerwege in de wereld’ aan de orde, bespreekt hij ‘Individuele variaties op eenzelfde thema’. ‘Het waarom van de apartheid’. ‘De invloed van de rasfactor’. Amerika en Zuid-Afrika komen hierbij slechts weinig aan de orde. Het is de auteur te doen om de Nederlandse problematiek en daarmee heeft hij een bijzonder nuttig werk gedaan vooral omdat het vraagstuk van de verschillen en grenzen tussen mensengroepen van verschillende cultuur en ras los wordt gemaakt van veel emotie en het als een probleem op zichzelf wordt onderzocht.
P.K.
Gaston-Pieter Baert. Vlamingen in Moline. 29 blz geïllustr. Prijs 65 B fr. Verkrijgbaar bij de auteur. De Schiervellaan 28 te Hasselt, door storting op postrekening 1259.02 t.n.v.G Baert.
In de eerste hoofdstukken van dit boekje voert de schrijver de lezer terug naar de jaren 1847-1848, toen in de wildernis langs de Tock-River en Mississippi, in de staat Illineis (U.S.A.), de nederzetting Moline werd geboren. Sedertdien is deze nederzetting uitgegroeid tot een stadje van 43.000 inwoners, dat met zijn zustersteden Fast-Moline, Rock-Island en Davenport de ‘Squad Cities’ vormt met een totale bevolking van 250.000 inwoners, moderne woningen en industrieën
Verder verhaalt de schrijver over de rol, die Vlaamse emigranten bij deze groei gespeeld hebben - hoe de eerste groepen Vlamingen uit Waregem, Belg Limburg en Oost-Vlaanderen naar Moline trokken en daar mislukten; de individuele emigranten hadden daar echter succes. Hoe zij daar werkten in de bossen en in de houtzaagmolens, hoe zij zich er ontwikkelden tot zelfstandige en welvarende boeren en tuinders en hoe zij er tot op de huidige dag hun godsdienst zeden en gewoonten zijn trouw gebleven.
Voor wie namen als Bernard Van de Kerckhoven. Constant Van Wambeke. Karel Van de Moortele, Karel Goedhals, Frans Rommelaere. Leo Schatteman en zovele anderen uit de jaren 1840-1850 en die van Pieter Veerdegem. Angelus De Jaeger, pastoor Ceulemans, Edward Coryn e.a. uit latere tijd, nog iets zeggen, een interessant geschreven boekske om het te bezitten.
Wij ontvingen:
Uitgegeven, ingeleid en verklaard door dr. D. van Maelsaeke. Renout van Montalbaen. Klassieke Galerij no. 156. Uitgave n.v. Wereld-Bibliotheek. Amsterdam, 133 blz. Prijs f 4,50.
Dr. G. Olbrechts. De essentie van het Nederlands. Uitgeverij De Sikkel n.v., Lamorinièrestraat 116, Antwerpen. 63 blz. Prijs 42 Bfr.
J. Pieters, H. Retsin, L. Valkeners en L. Vervondel, Zinnen bouwen. Handboek voor de leerling. Uitgeverij De Sikkel n.v., Lamorinièrestraat 116, Antwerpen. 200 blz. Prijs 84 Bfr.
J. Pieters, H. Retsin, L. Valkeners en L.L. Verwondel. Zinnen bouwen. Handleiding voor de leerkracht. Uitgeverij De Sikkel n.v., Lamorinièrestraat 116, Antwerpen. 66 blz. Prijs 68 Bfr.
Jozef Deleu. Moderne Zuidafrikaanse lyriek. De bladen voor de poëzie, jg. XIII no. 9-10, 1966. Kapucijnevest 4, Lier.
Voorts ontvingen wij:
van Philips Nederland n.v. te Eindhoven een vouwblad over:
D.A. de Korte. Televisie bij onderwijs en opleiding. N.v. uitgeversmaatschappij Agon Elsevier, Amsterdam/Brussel. Ingeb., 207 blz. met 78 tekeningen en foto's, waarvan 6 in kleuren. Prijs f 8,90.
Davidsfonds Gewestbond Brussel en het Katholiek Vlaams Secretariaat te Brussel. Het taagelbruik in de parochies van de Brusselse agglomeratie. Brochure. Verantwoordelijke uitgever Robert Vanderbracht, De Meersmanlaan 21, Berchem-Brussel. 19 blz.