Heropening A.N.V.-Boekerij te Kaapstad
Op 21 maart j.l. werd de Openbare Afrikaans-Nederlandse Boekerij en Leeskamer (A.N.V.) te Kaapstad door Hr. Ms. Ambassadeur in Zuid-Afrika, E.J. Baron Lewe van Aduard, officieel heropend.
Verschillende autoriteiten, w.o. de adjunkt provinciale sekretaris, ambtenaren van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen van Zuid-Afrika, de Consul-Generaal van België, de Nederlandse Consul te Kaapstad en hoogleraren van de Universiteiten van Kaapstad en Stellenbosch woonden deze plechtigheid bij.
Zeer zeker vormde deze dag een mijlpaal in de geschiedenis van de A.N.V.-Boekerij, die in 1903, d.w.z. 63 jaar geleden, werd gesticht. Verleden jaar moest de Boekerij na een vestiging van ruim 31 jaar in de Leliestraat, dit pand ontruimen om plaats te maken voor nieuwe Regeringskantoren. Daar de Boekerij hier gratis gehuisvest was, betekende deze opzegging bepaald een crisis voor de Boekerij, welker voortbestaan afhankelijk is van subsidies en giften. Uiteindelijk slaagde het Bestuur erin een nieuwe zaal te vinden op de bovenste verdieping van het Waalburg-gebouw, waar de huurprijs bescheiden en de ligging centraal is.
De nieuwe zaal is ruim en licht, en mede dankzij de nieuwe leestafel, een geschenk van de Nederlandse Bank vir Suid-Afrika, een aantal grijze boekenkasten en zachtgele gordijnen, aangekocht uit de Visser-Neerlandiaprijs, die dit jaar aan de Boekerij werd toegekend ter bestrijding van de inrichtigskosten, is de verhuizing een grote vooruitgang en verbetering gebleken. Het is nu b.v. weer mogelijk een leestafel in te richten, waar het publiek .w.o. vele Nederlandse immigranten, Nederlandse en Afrikaanse tijdschriften en couranten kan inzien. En er is - voorlopig - voldoende ruimte om de 16.000 Nederlandse en Afrikaanse boeken een plaats te geven, hetgeen in de Leliestraat ten enenmale onmogelijk was geworden.
Bij de heropeningsplechtigheid werd, behalve door de Nederlandse ambassadeur baron Lewe van Aduard, het woord gevoerd door Mevrouw D.C.J. Jongens-Jörg, voorzitster van het Boekerijbestuur; door de heer S.J. van Ewijck van de Bilt, voorzitter van de Afdeling Kaapstad van het Algemeen Nederlands Verbond, die de Visser-Neerlandiaprijs aan mevrouw Jongens aanbood; en tenslotte door dr. A. Mariën, de Belgische Consulgeneraal, die 120 Vlaamse boeken, een gift van de Belgische Regering, aan de Boekerij overhandigde.
De lokale pers wijdde veel aandacht aan deze heropening, terwijl Radio Suid-Afrika een vraaggesprek voerde met Hr. Ms. Ambassadeur over de geschiedenis en doelstelling van de Boekerij.
Zoals gezegd, deze dag was een mijlpaal in de geschiedenis van deze 63-jarige Boekerij, die thans na deze verjongingskuur kan voortgaan om een bijdrage te leveren tot een beter begrip tussen de drie leden van de dietse stam, Afrikaners, Nederlanders en Vlamingen.
A.L.