‘Ons Erfdeel’, 9e jaargang, nr. 3, maart 1966.
Een lijvig nummer van 160 bladzijden, voortreffelijk gepresenteerd, gedrukt op fraai papier en verlucht met menige goede foto, met een serie uitstekende bijdragen, een kulturele kroniek, besprekingen van tijdschriften en boeken, tenslotte aantekeningen en verslagen.
Jozef Deleu wijdt een ‘in memoriam’ aan de onlangs overleden dr. J.E. van den Driessche (zie ook het artikel van Lode Hoex in het februarinummer van ‘Neerlandia’-1966, blz. 26), waarop hij een uitvoerige proeve laat volgen van een bibliografie van de overledene, lopende van juli 1898 tot januari 1966 (10 januari is de overlijdensdatum).
Luc Verbeke geeft zijn 27ste artikel over de Taalstrijd en Vlaamse Beweging in Frans-Vlaanderen en deelt daarin o.a. mede, dat het 28ste artikel voorlopig het einde zal zijn van zijn sedert 1959 aangevangen historisch overzicht, waarvoor wij hem nogmaals gaarne een ere-saluut brengen. Deze 28 vervolgartikelen vormen een onmisbare documentatie voor hen, die een inzicht willen verkrijgen in de geschiedenis van die taalstrijd.
Bijzondere aandacht vragen wij voor het artikel van drs. Karel Hemmerechts over ‘Brussel, of het Triëst van het Noorden’, met als ondertitel: Het denationalisatieproces van Brussel tot 1830, waarop nog een tweede artikel zal volgen.
Het voorliggend artikel gaat tot 1465, toen, ondanks de Boergondiërs, het Nederlands nog goed aan trek bleef.
Het slotartikel zal ons zeker leren hoe het nà 1465 minder gunstig werd voor de Nederlandse cultuur.
André Demedts doet in zijn rubriek ‘In de Rand’ een beroep op de lezers van ‘Ons Erfdeel’ met alle ten dienste staande middelen de Franse openbare mening te beïnvloeden, opdat ook daar mogelijk worde, wat in Friesland mogelijk bleek, waar de provinciale overheid nl. een bedrag van f 30.000, - beschikbaar stelde ter bevordering van het Friese taalgebruik.
Op de bladzijden 108-110 geeft Jozef Deleu een lijst van uit het Nederlands in de jaren 1965 en 1966 (3) vertaalde boeken, o.a. in het Frans: 3, in het Duits: 19, in het Engels: 7, in het Russisch een bloemlezing uit de Belgische poëzie en in het Roemeens: een bloemlezing uit gedichten van Karel Jonckheere.