Boekverspreiding 1965
Was 1964 voor ons een goed jaar geweest, waarin wij, mede door de subsidie van het Prins Bernhard Fonds voor dit onderdeel van onze activiteiten vrij royaal hebben kunnen zijn, zo moesten wij in 1965 als anti-climax drastisch bezuinigen. Een onplezierige en moeilijke bezigheid, vooral als men bedenkt, dat de prijzen van boeken en portikosten dit jaar ook nog omhoog zijn gegaan. Wij hebben dan ook besloten nu definitief die verenigingen die geen lid of donateur van het A.N.V. zijn of hun contributie niet hebben betaald, geen boeken meer te zenden. Eerst hebben wij ook geïnformeerd of men nog wel behoefte aan boeken had. Was het antwoord positief, dan werd het voor 1965 beschikbare bedrag aanzienlijk lager dan in 1964. Het was op die manier niet gemakkelijk aan ieders wensen te voldoen; slechts één vereniging schreef dit jaar geen boeken nodig te hebben.
Er werden 1250 boeken verzonden; hiervan gingen 175 kinderboeken naar Nederlandse cursussen in Duitsland (Embden, Essen, Keulen, München, Neukirchen, Recklinghausen).
Boekjes voor taal- en leesonderwijs gingen naar Brazilië (Arapoti, Carambei, Castrolanda) en Argentinië (Tres Arroyos). Kinder- en jeugdboeken stuurden we naar bibliotheken in Arapoti, Jaguariuna, Monte Allegre en Tres Arroyos.
Nieuwe contacten werden gelegd, o.a. met mevrouw Baartman-Runckel in Martinez (Argentinië), de Monash Univers. Library in Clayton (Australië), een nieuw opgerichte Nederlandse bibliotheek te Canberra (Australië) en de Nederlandse Vereniging in Frankrijk te Parijs.
Opnieuw werden aangevuld de bibliotheken te Scarborough, Sydney en Wollongong (Australië), Hamilton (Nieuw-Zeeland), Port Elizabeth (Z.-Afrika) en Windhoek (Z.W.-Afrika), Winnipeg (Canada), de Vlaams-Nederlandse Bibliotheek te Mar del Plata (Argentinië) en de bibliotheken te Ponta Grossa, Jaguariuna, Monte Allegre en San Paolo (Brazilië).
Prijsboeken gingen naar St. Amandsberg (Gent), Antwerpen en Kaapstad.
Ook bibliotheken van Nederlandse verenigingen in Duitsland ontvingen boeken: Bochum, Bottrop, Oberhausen, Pullheim, Recklinghausen.
Het aantal adressen dat geregeld tijdschriften ontvangt werd niet uitgebreid en bleef dus 13.
Mogen wij hier nog eens vragen om in goede staat verkerende oorspronkelijke Nederlandse boekwerken? Velen die kleiner gaan wonen ruimen een gedeelte van hun bibliotheek op en weten soms niet waar zij met hun boeken moeten blijven. Zij kunnen er Nederlanders in den vreemde een genoegen mee doen. Verzend ze naar Surinamestraat 28, Den Haag, en wij doen de rest.
Tot slot een woord van dank aan hen, die ons in het afgelopen jaar van geïllustreerde Nederlandse tijdschriften hebben voorzien. Wij zijn daar heel erkentelijk voor en hopen, dat men ons daarmede ook dit jaar zal blijven steunen.
T.L.E. Dommisse-Wouters.