Kruger-herdenking te Utrecht.
Op 11 oktober werd in het Krugerhuis ‘Oranjelust’ aan de Maliebaan te Utrecht de jaarlijkse herdenking van Paul Kruger's geboortedag, nu juist 140 jaar geleden, herdacht. De Superfosfaatfabriek ‘Albatros’, de eigenares van het huis, toonde weer haar grote gastvrijheid bij de ontvangst in de koffiekamer.
Meer dan 100 belangstellenden waren aanwezig, onder wie Zijn Exc. de Ambassadeur van de Republiek van Zuid-Afrika. Ook vele Afrikaners, die voor studie in het oude stamland vertoefden.
Een uitstekend koor van leerlingen van de Chr. Kweekschool ‘Rehoboth’ onder leiding van de heer H. Kwakkel, gaf zijn medewerking.
De zang werd gevolgd door Schriftlezing in het Afrikaans.
De heer Braak, voorzitter van de ‘Stichting Paul Kruger Gedenkteken’, tevens bestuurslid van het Algemeen Nederlands Verbond, afdeling Utrecht, hield een ‘Inleiding’. Daar wil ik enige gedeelten uit overnemen:
‘De bravour, waarmee in Zuid-Afrika de moeilijke problemen worden aangevat, dwingt respect af. Het symbool hiervan zien wij in Paul Kruger, die nog altijd een weergaloze populariteit geniet. Toen speelde hij een eerste rol op het wereldtoneel. Hij was een groot staatsman, al beweerden velen, toen en nu, dat Paul Kruger door zijn streng Calvinisme, zeer bekrompen was en slechts de leiding erkende, die hij uit zijn Statenbijbel putte. Maar als adviseur had hij gekozen de vrijzinnige dr. Leyds, als lijfarts de katholieke dr. Heymans. En zowel blank als zwart stond hij persoonlijk te woord op zijn ochtend-spreekuren.
Moed en wijs beleid zijn de kwaliteiten, die wij toewensen aan ieder, die met Zuid-Afrika en zijn problemen te maken heeft. En daarbij behoort de onontbeerlijke wetenschap, dat men in Afrika leeft in een sfeer, die men hier niet kent Laat ik eindigen met een recente uitspraak van een Engelsman van hoge rang, die Zuid-Afrika bezocht: Wij falen als critici, omdat wij niet genoeg van Uw land afweten. Na hetgeen wij gezien hebben, is het waarschijnlijker, dat wij U als vrienden en niet als critici kunnen beinvloeden’. Een zeer interessante causerie van prof. Jhr. dr. P.J. van Winter over het onderwerp ‘Willem de Zwijger en Paul Kruger’ volgde. Hierop hopen we in een volgend nummer van ons blad terug te komen.
Daarna ging het gezelschap naar buiten om een krans te leggen bij het monument van Paul Kruger. Met het zingen van de beide volksliederen werd deze herdenking beëindigd.