Uit de tijdschriften
Communicatie
In de zomer van vorig jaar zag een nieuw tijdschrift het levenslicht. Men kan wel zeggen ‘het moest er van komen’ sinds de televisie- en radiomensen van N.T.S. en B.R.T. de laatste tijd zo intens zijn gaan samenwerken dat beide instellingen wederzijds reeds over een vaste vertegenwoordiger en een bureau te Brussel en Bussum beschikken.
Het ‘driemaandelijks tijdschrift voor audiovisuele massamedia COMMUNICATIE’ staat onder de hoofdredactie van de Vlaamse hoogleraar te Nijmegen prof. dr. E.J. Leemans, terwijl een geïntegreerde redactieraad van merendeels hoogleraren voor de kwalitatieve inhoud van dit tijdschrift borg staan.
Er zijn vele redenen om ons over dit tijdschrift te verheugen. De indringende kracht van vooral de T.V. stelt op maatschappelijk gebied vele nieuwsoortige problemen; een aantal daarvan wordt in de nrs. 1 en 2/3 reeds uitgesponnen. Dit verschijnsel is internationaal, maar de weerslag ervan zal zich op de specifieke eigen situaties verhalen. Dat academische kringen daarvoor oog hebben is een gelukkig feit. Verder is de invloed van het T.V.-medium uiterst belangrijk voor het cultuurpatroon van een land en derhalve ook voor de culturele samenwerking binnen hetzelfde taalgebied. Hoe ingrijpend de beeldcultuur in deze tijd ook moge zijn, de taal is de sleutel om de beelden te doen spreken. De gemeenschappelijke aanpak van de Vlaams-Nederlandse redactie in één tijdschrift getuigt van die visie en stelt voor de toekomst een nieuw integratie-kanaal beschikbaar.
Niet in het minst zal het tijdschrift grote diensten bewijzen om als filtreer-buis te dienen t.o.v. omvangrijke internationale literatuur.
Nr. 2/3 (150 blz.) geeft hiervan reeds een interessant voorbeeld met de publikatie van vier buitenlandse bijdragen. Z. Exc. Julien Kuypers schrijft onder de titel ‘ter vrijwaring van een Nederlands geestesmerk bij een kosmopolitisch medium’ (pp. 60-70) een behartenswaardig pleidooi om via de televisie samen meer aandacht van de ons omringende wereld op te eisen voor onze eigen culturele inbreng in Europa en de wereldbeschaving. In een reeks kortere bijdragen wordt de aandacht gevestigd op allerlei realia rondom verspreiding, groei en programmasamenstelling van de massamedia.
Het tijdschrift verschijnt viermaal per jaar.
Abonnementsprijs f 20, -/300, - Belg. fr. Uitgeverij Paul Brand N.V. Hilversum. Het tijdschrift heeft een bijzonder fraai verzorgde opmaak.
Documentatieblad, uitgegeven door de ‘Werkgemeenschap voor de vorming en dokumentatie’, 6e jg. 1964, nr 6, inhoud augustus 1964. Het blad brengt zoals altijd een juist en volledig beeld van alle teksten en publikaties die in de loop van de betrokken maand over de problemen