Het jaar 1949 en de opening van de school van Paron
Voor heel de Nederlandse kolonie in Frakrijk is het jaar 1949 van uitermate grote betekenis geweest. Toen werd nl. op 5 oktober onder grote belangstelling zowel van Franse als Nederlandse autoriteiten de protestans-christelijke school van Paron, die de naam draagt van Theodorus Beza (vriend en medewerker van Calvijn en eerste rector van de Universiteit van Genève) geopend.
Alles wat tot de toen reeds goed uitgegroeide en goed gefundeerde Nederlandse kolonie behoorde, was die dag op Paron samengestroomd.
Deze ‘école libre’, deze bizondere school op protestantschristelijke basis, is sindsdien de grote magneet geworden en gebleven van al de Nederlandse boerenkolonies van reformatorische overtuiging met als centra Sens, Châtillon-Coligny en de Touraine.
Met een grote en beschamende offervaardigheid bracht een toen nog betrekkelijk kleine groep mensen rondom Sens, ruim f 60.000, - bijeen om het Château de Paron met 6 ha grond, prachtig gelegen in de vallei van de Yvonne, te kopen.
Diezelfde groep mensen had ook reeds, sinds de instituering van de kerk, de lasten van het kerkelijke leven met een tractement voor een predikant, naar Nederlandse maatstaven, te dragen!
Men bracht de zware offers op en wist ook wat men deed in een land, waar het bijzonder onderwijs toen nog geen enkele subsidie van de Staat ontving. Sinds de wet Barangé uit 1951 ontvangt een école libre voor elk kind een kleinigheid, nl. een f 30, - per kind.
Van de werkelijke kosten is dit een druppel op een gloeiende plaat.
Toen het Château de Paron eenmaal gekocht was, stond men voor de noodzaak het geheel om te bouwen tot een internaat. Daarvoor was ook nog weer eens een bedrag van een f 60.000, - nodig. Er moest een directeur komen, een directrice-économe, monitrices voor de kinderen. Deze lasten waren te zwaar voor de kolonie zelve. Men deed een beroep op het oude vaderland, dat bijsprong. Er werd een kleine ton aan geld verzameld en de school kon starten. In Nederland werd een stichting in het leven geroepen: ‘Vrienden van Paron’, die thans ruim 5000 leden telt en jaarlijks ruim f 20.000, - aan steun biedt.
In de loop van de 15 jaar, heeft deze stichting de school met een paar honderd duizend gulden gesteund. Ondanks de zware offers, die de ouders moeten opbrengen - sommige ouders, die een paar kinderen op deze school hebben, betalen drie tot vierduizend gulden, terwijl zij de kinderen gratis en vlak bij huis op de ‘école laïque’ kunnen doen - bloeit de school.
Begonnen in 1949 met 25 leerlingen, had de school van Paron in de voorbije jaren gemiddeld een 70 leerlingen. Thans zijn er zelfs over de 90 leerlingen ingeschreven voor de nieuwe cursus, zodat er in de haast een paar nieuwe leslokalen bijgetimmerd moesten worden, hetgeen intussen is gebeurd.
Weer nieuwe kosten van f 55.000, -, die voor eigen rekening komen. Maar men onderneemt het en met steun uit Nederland komt het geld er altijd weer, al kost het veel moeite, zorg en inspanning.