Frans-Vlaanderen
Verslag van de 17e Frans-Vlaamse kultuurdag te Waregem
Op zondag 30 augustus kwamen voor de 17de maal Nederlanders uit alle zeventien provinciën samen te Waregem in West-Vlaanderen om er zich te bezinnen over de toestand van het Nederlands en de Nederlandse cultuur in Frans-Vlaanderen.
Na een inleidend welkomstwoord, uitgesproken door voorzitter André Demedts, handelde de heer Ger Schmook, eredirekteur van de stedelijke bibliotheek te Antwerpen, in een lezing over het feit dat voor tweehonderdvijftig jaar meester Andries Steven van Kassel over het Nederlands waakte. De heer Schmook hing op de hem eigen voortreffelijke wijze een boeiend cultuurhistorisch beeld op van de geestesgesteldheid van de Zuidvlamingen tegenover de oprukkende verfransing op het einde van de zeventiende en in de achttiende eeuw, waarbij namen werden genoemd van Michiel de Swaen en mr. Andries Steven. Het is kenschetsend voor de grote culturele levenskracht van Frans-Vlaanderen dat precies in dat theoretisch verloren gegaan gebied in de 18de eeuw nog een leidinggevend werk wordt geschreven dat zeer lang zijn invloed zou doen gelden in de gehele Zuidelijke Nederlanden.
De meest ontroerende ogenblikken van de Fransvlaamse cultuurdagen zijn wel die waarop Zuidvlamingen zelf komen getuigen van hun aanhankelijkheid aan de Nederlandse taal en cultuur. Dit jaar sprak de heer Rommelaere over ‘Oude Volksverhalen en Liederen’ uit de streek rond Ekelsbeke. Hij deed dit op pittige en humoristische wijze, waarbij hij enkele oude gezegden voordroeg en 'n paar liederen zong. Hem viel dan ook een stormachtige ovatie te beurt.
Uit het jaarverslag van secretaris Luc Verbeke viel andermaal af te leiden dat het aantal activiteiten voor en in verband met Frans-Vlaanderen ook dit jaar in stijgende lijn zijn gegaan en dat de Nederlandse uitingen in Frans-Vlaanderen steeds concreter vorm aannemen. Hierbij werd vooral de nadruk gelegd op het onderwijs Nederlands, dat grote uitbreiding neemt. Sedert begin 1964 wordt te Hazebroek een officiële cursus Nederlands gegeven in het Lycée des Flandres. Daarnaast volgen tientallen leerlingen vrijwillig de vrije lesuren Nederlands. De mogelijkheid bestaat, aldus secretaris Verbeke, dat binnen afzienbare tijd het Nederlands voor het baccalaureaat zal aanvaard worden als tweede taal. Naast de onderwijssector moge onze aandacht ook even gaan naar het meer volkse doch zeer voorname element, nml.: Het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Bloeiende tijdschriften als ‘Ons Erfdeel’ en ‘Notre Flandre-Zuid-Vlaams Heem’ zijn een trouwe weerspiegeling van de toenemende belangstelling.
Tot slot van de voormiddagzitting gaf de heer André Maes, voorzitter van de werkgroep Nederland, de toehoorders meer bijzonderheden over het verloop van de vervolmakingscursus Nederlands voor jonge Frans-Vlamingen, dit jaar te Brugge gehouden gedurende de zomermaanden. De werkgroep stelde zich vooral ten doel de Frans-Vlamingen in rechtstreeks contact te brengen met het leven van de mens in een Vlaamse stad. Naast het theoretisch onderwijs Nederlands zijn de jongeren mee geweest op ontspanningsmiddagen voor de jeugd, volksfeesten en museumbezoek. Enkelen werden ondergebracht in 'n Vlaams huisgezin. De jongeren zijn enthousiast voor dit soort levendig contact, zodat de werkgroep overweegt nog meer dergelijke ontmoetingen te organiseren.
Even na halfdrie opende de voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond, de heer F. Koote, de namiddagzitting met een concreet en duidelijk geschetst beeld van het A.N.V. en zijn Nederlandse werking in de gehele wereld. Die sympathieke en gloedvolle stem uit het Noorden werd onthaald op een langdurig en hartelijk applaus.
Even later was het de beurt aan Mgr. Dupont, hulpbisschop van Rijsel, om met een reeks mooie lantarenplaatjes een ongemeen leerrijke causerie te geven over de kerkelijke bouwkunst in de Franse Nederlanden, met verwijzingen naar haar algemeen Nederlands karakter. Mrg. Dupont is voorzitter van het Comité Flamand de France en verklaarde tot slot van zijn uiteenzetting dat dit Comité gaarne bereid is alles te doen om het