Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 68 (1964)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 68
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 68Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 68

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 68

(1964)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 106]
[p. 106]

Kroniek

Noord-Zuid

Pleidooi voor blokvorming Noord- en Zuid-Nederlandse auteurs

De bekende Vlaamse auteur Jos Vandeloo sprak onlangs voor de leden van de Vlaamse Club te Brussel over ‘Aspecten van de vroegere en de hedendaagse literatuur in Noord- en Zuid-Nederland en haar betekenis in het wordend Europa’. Aan het slot van zijn uiteenzetting kwam hij tot de conclusie, dat ‘Noord- en Zuid-nederlandse literatoren er alle belang bij hebben te vergeten wat hen zou kunnen scheiden en in het oog te houden wat hen verbindt om als een aaneengesloten groep op het Europese wereldforum uit te zwermen en zich te laten gelden.’

Bij de bespreking van ‘Reinaart de Vos’, ‘Elkerlyc’ en andere middeleeuwse Nederlandse literaire produkten, die in Noord en Zuid even grote belangstelling vonden en vinden, hield hij een pleidooi voor het opnieuw doorbreken van de grenzen van het eigen taalgebied. Naar zijn mening moeten de Nederlandse auteurs tot stand kunnen brengen wat aan de Skandinaviërs reeds lang is gelukt.

Langdurig stond hij stil bij het nut van verspreiding van vertaalde Nederlandse werken in andere landen om dan een stil verwijt te richten tot hen, die Noordnederlandse bloemlezingen op de markt brengen, waarbij niet altijd de evenwaardigheid van Vlaamse dichters en schrijvers wordt erkend.

Hij verwees daarbij naar de Vlaamse Televisie, die b.v. drie auteurs uitnodigt, onder wie steeds één Nederlander, voor de interviews onder de naam ‘Vergeet niet te lezen.’

De Nederlandse Televisie echter beantwoordt dit gebaar niet en hij vraagt zich dan af waarom een goed Vlaamse auteur niet direct ingang kan vinden in Noord-Nederland als zijn werk door een Vlaamse uitgeverij wordt verspreid!

In tien jaar tijd heeft België de invoer van Nederlandse boeken verdubbeld. Ook de uitvoer van literatuur naar Nederland verdubbelde in diezelfde tijd, maar deze bereikte nog lang niet de omvang van de import.

De heer Vandeloo sprak de hoop uit dat de Nederlandssprekende landen ook op het literaire vlak hun eenheid zullen erkennen en nastreven.

Beneluxraad:

Culturele contacten binnen de Benelux

Tijdens de maandag 1 juni te Brugge gehouden vergadering van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad, deelde de Nederlandse minister van O.K. en W., Z. Exc. Bot mede, dat hij de contacten, die hij geregeld heeft met zijn Belgische ambtgenoot, ook wil uitbreiden tot Luxemburg.

Uit het op die vergadering in behandeling genomen verslag over de culturele samenwerking in de Benelux bleek wel overduidelijk, dat men weinig ingenomen is met de geringe activiteiten der drie regeringen ten opzichte van de bevordering van de Beneluxgedachte.

Gepleit werd o.a. voor de uitgiften van een Beneluxtijdschrift in de geest van ‘DELTA’ en voor betere voorlichting onder de jeugd, opdat in die kringen meer belangstelling worde gewekt voor de Benelux.

Van Waalse zijde werd er op gewezen, dat verinniging van de culturele betrekkingen tussen België en Nederland alsmede tussen België en Frankrijk niet moge leiden tot een vereniging met Nederland, dan wel met Frankrijk om op internationaal niveau een politiek van culturele expansie te voeren ten gunste van de Nederlandse, c.q. Franse beschaving.

18e Econ. Benelux congres

Ontwikkelingsvraagstukken in grensprovincies binnen Benelux

Het op 4 juni jl. te Rotterdam gehouden 18e economische Benelux-congres heeft de regering aanbevolen een studiecommissie in het leven te roepen om te komen tot een systematische aanpak van de ontwikkelingsvraagstukken in de grensprovincies, waarbij in de eerste plaats werd gedacht aan een snelle ontwikkeling van het verkeer tussen de provincies Zeeland, Vlaanderen, de Kempen, Noord-Brabant, Nederlands- en Belgisch Limburg en het gebied van Aken. Men had uiteraard het oog, zowel op land- als waterwegen. De belangrijkste kern vormen de provincies Ned.- en Belgisch Limburg met het gebied om Aken, die in de Benelux een bijzondere rol zullen gaan spelen.

De gouverneur van de provincie Luik, de heer Clerdent, sprak de verwachting uit, dat Franssprekende Belgen niet zouden worden uitgesloten van het regionale contact, daar de 3,5 miljoen Walen geen tweederangsburgers in de Benelux wensten te worden. Hierop antwoordde de voorzitter van het Nederlands Beneluxcomité, de heer Lichtenauer, dat elke gedachte in die richting de Nederlanders verre ligt. Hoe meer Walen de Beneluxcongressen bijwonen hoe liever hem dat is.

Drs. J Notermans, bestuurslid van de afdeling Maastricht van het Benelux-comité, streek de heer Clerdent tegen de haren door op te merken, dat de jeugd in de provincie Luik, behalve Frans, Russisch, Italiaans en Spaans ook Nederlands zoudienen te leren, en hij wees op de Waalse acties om het land van Overmaas te verfransen. Een ‘Liège-avant-tout’ vond de heer Notermans geen basis voor een gesprek in Benelux-geest.

Voorzitter prof. dr. A.H.M. Albregts, haastte zich daarop mede te delen, dat het Nederlandse Benelux-comité samenwerking beoogt met heel België, dus met de cultuur en de taal van zowel Walen als Vlamingen.

Vijf eeuwen Staten Generaal herdacht in Brussel

In het februarinummer van Neerlandia gaven wij een verslag van de op donderdag 9 januari 1964 op plechtige wijze in Den Haag gevierde herdenking van het feit, dat op 9 januari 1464 hertog Philips van Bourgondië voor de eerste maal de Staten-Generaal in Brugge bijeenriep. Deze feestelijkheid werd ook bijgewoond door vele prominenten uit België en Luxemburg.

Op initiatief van de raadgevende interparlementaire Beneluxraad is in Zuid-Nederland deze herdenking gevierd en wel te Brussel op vrijdag 29 mei door het houden van een historische optocht en een steekspel, zoals dat in de tijden van Filips de Goede gebruikelijk was bij belangrijke feestelijke gebeurtenissen.

Deze herdenking werd bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders uit Noord-Nederland, ministers, kamerleden, burgemeesters.

Jammer dat deze herdenking, zo waardig gevierd in Noord-Nederland, in Brussel voor een groepje Waalse heethoofden weer aanleiding was om te trachten het feest te ontsieren.

Jongerencontactweken noord-zuid 1964

Dit jaar - voor het tiende jaar reeds - vinden de Jongerencontactweken, ingericht door het Jongerencontact Noord-Zuid, plaats in Vlaanderen. Evenals in 1963 worden er drie gehouden, 1-7 augustus in de volkshogeschool ‘De Blankaert’ te Woumen, West-Vlaanderen, 8-14 augustus in het vakantiehuis ‘De Bruine Put’ te Dworp, bij Brussel en 16-22 augustus, wederom in ‘De Blankaert’ te Woumen.

Het thema van de drie contactweken luidt: ‘Jong zijn in een veranderende wereld’. De deelnemersprijs bedraagt Bfr. 650 of f 47, - per week (excursies inbegrepen), het inschrijfgeld - naderhand in

[pagina 107]
[p. 107]

mindering te brengen op de deelnemingsprijs - Bfr. 200 of f 15, -.

 

Het Noordstarfonds, dat zoveel Vlaamse culturele initiatieven financieel ondersteuning verleent, steunt ook de Jongerencontactweken Noord-Zuid 1964. Noordnederlandse deelnemers kunnen dankzij het Belgisch-Nederlands Cultureel Accoord een deel van hun reisgeld vergoed krijgen.

 

Men kan zich voor deelneming aan één van de weken opgeven, in Nederland bij W. Sengers, Westerweg 268, Heiloo (N.H.) (postgiro 597713), in Vlaanderen bij dr. J. Lehembre. Amerikalei 92, Antwerpen 1 (postrek. 12.07.38), door storting van het inschrijfgeld.

Jongerenkamp van de bond van Nederlandse volksuniversiteiten ook voor Vlaamse jongeren

Het bestuur van de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten organiseert van zaterdag 8 t/m 15 augustus een kamp voor ‘volksuniversiteitjongeren’ van 15 t/m 25 jaar. Het heeft dit kamp ook opengesteld voor een aantal Vlaamse jongeren.

Het is een creatief kamp, waar men al kamperend onderricht krijgt in schilderen, boetseren, tekenen en houtexpressie.

Gekampeerd wordt in het Kreatief Centrum ‘Arsis’ op het vakantiebedrijf ‘De Hoogte’, Eesveen.

Kunstenaars uit N.W. Overijssel gaan met de ‘Arsis’-gasten schilderen, tekenen en boetseren. Ze laten zien wat men met ‘wild’ hout kan doen.

Er worden bezoeken gebracht aan ateliers in Giethoorn, terwijl Blokzijl met zijn fraaie gevels en schilderachtige straatjes, niet zal worden vergeten. Het kamp beoogt geen opleiding tot kunstenaar, wel een prettige vakantieweek.

Enkele nadere gegevens:

 

onderdak: eigen tent meebrengen of anders onderdak in tent mogelijk.

voeding: zelf koken, alhoewel ook de mogelijkheid bestaat tot het verkrijgen van eenvoudige kampmaaltijden.

 

kosten: zo men met eigen tent komt en zelf voor de voeding zorgt f 20, - per week. Wil men echter onderdak worden gebracht en ook warme maaltijden nuttigen, dan komen deze kosten erbij. Deze zullen echter zo laag mogelijk worden gehouden.

 

materiaal: er wordt gezorgd voor tekenmateriaal/boetseerklei.

 

Terrein: het kampeerterrein in Eesveen is schitterend gelegen. Het is een groot terrein van c.a. 30 ha (heuvelachtig, bosrijk, heide, vennetjes) en grenst aan het langoed De Eeze, dat 1000 ha groot is. Op het kampeerterrein goed sanitair en kampwinkel aanwezig.

Aanmelding:

Zo men geïnteresseerd is in dit kamp, dan kan men een folder aanvragen bij het:

 

Bureau van de Bond van Nederlandsche Volksuniversiteiten, van Blankenburgstr 13e, Den Haag

 

Het is gewenst zich spoedig op te geven, daar de groep niet al te groot mag zijn. Bij opgave wel vermelden of men gebruik wenst te maken van onderdak en/of warme maaltijd

 

Wij juichen het initiatief van de Bond van Volksuniversiteiten om ook Vlaamse jongeren in de gelegenheid te stellen aan dit kamp deel te nemen van harte toe. Wij hopen, dat velen er gebruik van zullen maken.

Red Neerlandia

Volkshogeschoolcursus

‘Nederland in de wereld’, te Bergen (N.H.)

 

De Volkshogeschool Bergen N.H., richt ook dit jaar weer tal van zomercursussen in, waaronder internationale cursussen, zoals ‘Meeting the Netherlands’ (25 juli-1 aug.), ‘Meeting Europe’ (8-16 aug.). ‘Draussen in der Welt’ (8-15 aug.). Een overzicht is op aanvraag te verkrijgen.

Wij vestigen speciaal de aandacht op een volkshogeschoolcursus bestemd zowel voor deelnemers uit Noord- en Zuid-Nederland als voor belangstellenden, die elders in de wereld aan een universiteit, een opleiding voor tolk, of op welke wijze dan ook bezig zijn de Nederlandse taal en cultuur te bestuderen, van 1-8 augustus 1964 op de Volkshogeschool ‘de Zandhoeve’ te Bergen Noord-Holland.

Uit het voorlopige programma noemen wij het volgende: een voordracht van korte verhalen van Vlaamse en Noordnederlandse schrijvers.

‘de hedendaagse litteratuur der Nederlanden’, inleidingen en discussies over de diverse aspecten van ‘Nederland in de wereld’, over de Nederlandse taal in de praktijk’.

Er worden excursies, o.a. naar Amsterdam en Hoorn, gemaakt, terwijl er voorts films uit Nederland en België worden vertoond. De dagelijkse leiding berust bij de heren Mic Billet uit Leuven en mr. O.V.L. Guermonprez uit Bergen (N.H.). De kosten bedragen f 62,50, alles inbegrepen. Opgave, zo spoedig mogelijk bij de Volkshogeschool Bergen N.H. De Volkshogeschool ‘De Zandhoeve’ is gelegen in een prachtig duingebied, 4,5 km van zee.

St-Martens-Latem en Bergen (N.H.)

Tussen de bekende kunstenaarsdorpen St.-Martens-Latem bij Gent en Bergen bij Alkmaar bestaat al sedert een aantal jaren een nauw contact, dat o.m. gestalte vindt in een jaarlijkse ontmoetingsdag. In het begin van deze maand waren de Bergense kunstbroeders samen met hun burgemeester en enkele gemeenteraadsleden op bezoek in St.-Martens-Latem. Op het programma stonden o.m. een tocht op de Leie, een ontvangst op het gemeentehuis en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Latems kunstleven omstreeks 1920’.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken